Groep B: Bale redt Wales, blamage WK-ganger Bosnië

Wales met Real Madrid-speler Gareth Bale heeft, door twee goals van de vedette zelf, ternauwernood weten te winnen bij Andorra. Bosnië-Herzegovina blameerde zichzelf thuis tegen Cyprus.

Andorra - Wales 1-2
De elf veredelde amateurs kwamen tegen de man van honderd miljoen en zijn secondanten al vroeg op voorsprong. Tottenham Hotspur-verdediger Ben Davies beging in zijn eigen strafschopgebied een overtreding, waarna de 34-jarige aanvoerder Ildefons Lima (actief op het derde niveau van Italië) Andorra op 1-0 zette. Het betekende voor de voetbaldreumes de eerste officiële treffer in iets meer dan vier jaar: op 7 september 2010 verloor het een EK-kwalificatieduel in Ierland met 3-1.

Na 22 minuten drukten de Welshmen de Andorrese hoop op een stunt echter al de kop in en het was de vedette zelf die daarvoor zorgde. Een fraaie voorzet van nota bene Davies werd door Bale prima in de lange hoek geknikt, waardoor Wales – hoewel zelf ook niet bepaald een voetbalgrootheid – de schande van de achterstand in de rust, bespaard bleef.

De Britten gingen in de tweede helft via (uiteraard) Bale en Arsenal-middenvelder Aaron Ramsey op jacht naar de winnende treffer. Het duurde echter tot negen minuten voor tijd voordat die viel: Bale schoot een vrije trap van zo'n 25 meter binnen en besliste het duel. De 0-0 van negen jaar geleden tegen Finland blijft zodoende de laatste keer dat Andorra níet verloor.

Bosnië-Herzegovina - Cyprus 1-2
Bosnië-Herzegovina had in eigen huis aanvankelijk maar weinig te duchten van Cyprus, en kon na amper een minuut spelen al op voorsprong komen. Manchester City-spits Edin Dzeko leek erg dicht bij de 1-0 voor de WK-ganger, maar de aanvoerder had het vizier niet op scherp staan.

Dat had Vedad Ibisevic kort daarna wél, toen hij een voorzet van Avdija Vrsajevic tegen de touwen kopte: 1-0. Hoewel er voldoende kansen waren om die score uit te breiden, kwamen de Cyprioten op slag van rust via Dimitris Christofi tegen de verhoudingen in op 1-1. Met een fraaie kopbal tekende hij voor de eerste goal in negen duels voor de Zuid-Europeanen.

Na ruim een uur vond bondscoach Safet Susic van de thuisploeg het tijd om de in Nederland opgegroeide Haris Medunjanin het veld in te sturen. Die wissel werkte averechts, want het was wederom Christofi die de gasten na 73 minuten op voorsprong zette. Miralem Pjanic had in de laatste minuut nog dé kans om een afgang te voorkomen, maar hij zag zijn strafschop gestopt.