Groep A: Sigthórsson beslist topper tegen Tsjechië

IJsland heeft Tsjechië afgelost als koploper in Groep A. Kolbeinn Sigthórsson besliste de topper in Reykjavik (2-1), waardoor Nederland op drie punten komt van de tweede plaats.

Vooral in defensief opzicht heeft IJsland indruk gemaakt in deze EK-kwalificatie. In de vijf voorgaande wedstrijden werden slechts twee treffers geïncasseerd, waarvan één een eigen doelpunt van Jón Dadi Bövarsson was. Opmerkelijk genoeg was alleen Tsjechië in staat de IJslandse defensie te kraken, hetgeen in november een 2-1 zege opleverde.

In Reykjavik was het opnieuw de formatie van Pavel Vrba die doelman Hannes Thór Halldórsson het nakijken gaf. Na afleggen van Zwollenaar Tómas Necid schoot Borek Dockal kort na rust raak. Maar lang hield de voorsprong geen stand. Vijf minuten later zette aanvoerder Aron Gunnarsson met een kopbal IJsland weer naast Tsjechië.

Het bleek de opmaat voor een mooie avond voor IJsland én de eerste nederlaag van de Tsjechen in deze EK-kwalificatiereeks. Een kwartier voor tijd zorgde Kolbeinn Sigthórsson immers voor de verrassende ontknoping van de wedstrijd in Reykjavik, die pas in de tweede helft ontvlamde. De Ajax-spits tikte de bal binnen na knap doelman Petr Cech te hebben uitgespeeld. Dat bleek uiteindelijk genoeg voor de zege.

Door het resultaat is IJsland de nieuwe koploper in Groep A met een voorsprong van twee punten op Tsjechië, dat door de nederlaag zijn voorsprong op Nederland zag slinken tot drie punten.