Oranje en Hiddink boeken broodnodige zege in Letland

Het Nederlands elftal heeft in Riga het cruciale EK-kwalificatieduel bij Letland gewonnen: 0-2. Pas halverwege de tweede helft boog de ploeg van bondscoach Guus Hiddink het overwicht om in een doelpunt van invaller Georginio Wijnaldum, waarna Luciano Narsingh de nekslag uitdeelde en voor opluchting zorgde.

Dankzij de overwinning heeft Oranje Turkije weer afgelost als nummer drie in Groep A en is de achterstand op Tsjechië, dat in Reykjavik verloor van IJsland (2-1), teruggebracht tot drie punten.

Depay
Nederland kwam in Riga moeizaam uit de startblokken, maar greep naarmate het eerste bedrijf vorderde de regie. Memphis Depay toonde zich de meest bedrijvige aanvaller en was ook de eerste die namens Oranje een kans kreeg, maar zijn volley na een frommelactie van Luciano Narsingh verdween naast het Letse doel.

Vervolgens haalde het Oranje-kamp opgelucht adem toen de Let Deniss Rakels een gele kaart kreeg voor een schwalbe, nadat hij in de actie daarvoor de halfslachtig ingrijpende Gregory van der Wiel zijn hielen had laten zien. Het schrikmomentje bleek wél het startsein van een Nederlands offensief. Wesley Sneijder leek in de twintigste minuut de score te openen, maar zijn fraaie boogbal verdween via de buitenkant van de paal over de achterlijn.

Hoewel Oranje bij de vele doelpogingen het vizier niet helemaal op scherp had staan, had Letland het ook aan doelman Andris Vanins te danken dat de rust zonder treffers werd bereikt. Hij had bij een poging van Robin van Persie en een knal van Jetro Willems steeds een antwoord paraat en zag een schot van Narsingh, die voor rust teleurstelde, rakelings naast gaan. Terwijl de ploegen zich verzoend leken te hebben met een 0-0 ruststand rook Letland zelfs nog aan een treffer, maar het schot van Valerijs Sabala verdween naast het doel van Jasper Cillessen. De Oranje-goalie kon zodoende halverwege de kleedkamer opzoeken zonder ook maar één échte redding te hebben hoeven maken.

Georginio Wijnaldum staat koud vier minuten op het veld als hij de score opent. De PSV-middenvelder viert de goal met de bank, waar Robin van Persie net heeft plaatsgenomen.

Na rust was er aanvankelijk sprake van hetzelfde spelbeeld. Oranje was de bovenliggende partij, maar brak de ban pas toen aanvoerder Robin van Persie net het veld had verlaten. Zijn vervanger Georginio Wijnaldum kreeg de bal na een gekraakt schot van Sneijder in zijn voeten en prikte uit de draai raak: 0-1. Vier minuten later zorgde Narsingh voor opluchting door de nekslag uit te delen. De PSV-aanvaller ontsnapte aan de Letse aandacht en schoof beheerst binnen. Daarmee was het verzet van het thuisland gebroken en speelde Oranje het duel freewheelend uit. De overwinning had bij meer scherpte en geluk zelfs nog een stuk hoger kunnen uitvallen, maar de lat stond een fraaie treffer van Sneijder in de weg.

De zege van Oranje in Riga was broodnodig. Omdat Turkije op de valreep won bij Kazachstan (0-1), was Nederland bij aanvang van het duel vierde. Nu is het verschil met Turkije, in Nederlands voordeel, weer teruggebracht tot twee punten. Omdat IJsland in Reykjavik Tsjechië klopte (2-1), is Nederland de Tsjechen genaderd tot drie punten. IJsland is de trotse lijstaanvoerder met vijf punten voorsprong op Oranje. Na de laatste interland van dit seizoen vervolgt de EK-kwalificatiecyclus voor Nederland in september en oktober. IJsland (thuis), Turkije (uit), Kazachstan (uit) en Tjsechië (thuis) zijn de volgende tegenstanders.

Uitduels
Door de zege heeft Hiddink bovendien het eerste succesje in uitduels tijdens zijn tweede ambtstermijn te pakken. Eerder werd verloren bij Italië (2-0, oefenduel), Tsjechië (2-1) en IJsland (2-0). In totaal won Hiddink in zijn tweede periode als keuzheer vier keer, speelde hij één keer gelijk en verloor Oranje vijf keer. Desalniettemin kan de bondscoach met een goed gevoel de vakantie in.

Voor rust keek bondscoach Guus Hiddink geregeld bedenkelijk. In de tweede helft volgde de opluchting.