Grillig FC Utrecht tegenover stabiel en degelijk Ajax

Reacties

VI.nl blikt elk weekend vooruit op een aansprekende wedstrijd in de Eredivisie. Voor de eenentwintigste speelronde is dat FC Utrecht - Ajax van zondagmiddag (12.30 uur).

Grillig FC Utrecht tegenover stabiel en degelijk Ajax
Actueel

Constante prestatiecurve

Na een jaar waarin FC Utrecht het ene na het andere record liet sneuvelen, heeft de club met een terugslag te maken. De Domstedelingen zijn bezig aan een kwakkelseizoen, waarin ze heen en weer springen in de grote middenmoot van de Eredivisie. Belangrijke reden voor de wisselvalligheid is de constante blessuregolf. Zo kon Jan Wouters dit seizoen maar in zeer geringe mate een beroep doen op sterkhouders als Jacob Mulenga, Cedric van der Gun, Edouard Duplan en Willem Janssen. Met een jonge, onevenwichtige selectie blijft het de komende maanden punten sprokkelen om onderin weg te blijven.

Tegenover de grillen van FC Utrecht staat een stabiel en degelijk Ajax. De Amsterdammers kroonden zich voor het eerst sinds jaren weer als winterkampioen en lijken vastberaden om de koppositie niet meer uit handen te geven. Belangrijke basis voor de constante prestatiecurve is de achterhoede. Bij balverlies is Ajax in staat om weinig weg te geven en op de nul te spelen. Daardoor wordt het probleem in balbezit verwaarloosd. Ajax heeft nog altijd veel moeite om balbezit om te zetten in kansen, en zodoende wedstrijden al in een vroeg stadium te beslissen.

Actueel

Ruiter versus Cillessen

Ook in de afgelopen weken werd de naam van Robbin Ruiter veelvuldig genoemd bij andere clubs. Onder meer AZ en Swansea City zouden de 26-jarige doelman al geruime tijd volgen. Tot een transfer kwam het niet, maar dat lijkt slechts een kwestie van tijd. Ruiter is een betrouwbare sluitpost, die leiding moet geven aan de uiterst kwetsbare defensie voor hem. Daarin ligt voor hem in de komende maanden een belangrijke taak weggelegd. Zijn eigen prestaties doortrekken, maar dat koppelen aan het bouwen van een stevige achterhoede.

De beste beslissing dit seizoen van Frank de Boer is zonder twijfel de keeperswissel. In de eerste maanden van het seizoen zorgde Kenneth Vermeer voor wekelijks gegrabbel en puntenverlies. Na de zoveelste misser gaf De Boer aan Jasper Cillessen het vertrouwen. De 24-jarige Groesbeker betaalt dat terug met ijzersterk spel. In competitieverband hield hij liefst negen van de dertien keer de nul. Als hij de huidige lijn kan doortrekken lijkt een basisplek tijdens het WK in Brazilië het toekomstperspectief.

Tactiek

De fysieke slag

FC Utrecht is traditiegetrouw een gevaarlijke tegenstander voor Ajax. In de afgelopen jaren gingen de wedstrijden in de Domstad bovenal gepaard met fysieke duels, waarin de thuisploeg de Amsterdammers overal op het veld probeerde af te jagen. De vraag is of het huidige FC Utrecht ook in staat is om de fysieke slag te winnen. Jan Wouters heeft de beschikking over een jong elftal, waarin met spelers als Yassin Ayoub, Jens Toornstra, Tommy Oar en Adam Sarota veel voetballend vermogen zit, en in veel mindere mate fysieke kwaliteiten. Toch zal de thuisploeg er alles aan doen om met het fanatieke thuispubliek achter zich een sfeer te creëren waarin het Ajax terugdringt en kansen afdwingt.

Frank de Boer zal zijn spelers daarvoor waarschuwen en meegeven uit te gaan van de eigen voetballende en technische kwaliteiten. Ajax wil overal het eigen positiespel spelen, met initiatief en dominant de tegenstander de wil opleggen. Belangrijke sleutelpositie in die spelopvatting is de nummer 6, de verdedigende middenvelder. Dit seizoen begon Christian Poulsen op die positie, maar al snel bleek linksback Daley Blind een betere schakel te zijn. Blind denkt en handelt sneller vooruit en heeft een goede inspeelpass. Vandaag zal het voetbal van achteruit veelal via hem verlopen, waarna het aanvallende blok in stelling moet worden gebracht. Door het baltempo op te voeren en continu in de beweging te zijn, zal Ajax er alles aangelegen zijn om al vroeg in de wedstrijd het verschil in kwaliteit te laten zien.

Een wedstrijd vol emotie en strijd. Vanmiddag om 12.30 uur trappen FC Utrecht en Ajax af in De Galgenwaard.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.