Gouden wissel Faik helpt Excelsior aan punt bij Willem II

Willem II en Excelsior hebben elkaar zaterdagavond in de zesde speelronde van de Eredivisie gehouden. De bezoekers profiteerden van de verslapping bij de Tilburgers en kwamen terug tot 1-1.

Excelsior werd door velen gezien als de verrassing van het nog prille Eredivisie-seizoen. De Kralingers maakten dat in Tilburg echter niet waar, zeker niet in de eerste helft. Excelsior schoot vorige week nog uit de startblokken in het thuisduel met Heracles Almelo door in de eerste minuut te scoren. Zaterdag was de start ronduit vals. In de zesde minuut klonk de goaltune van de thuisploeg al door het Koning Willem II-stadion. Fran Sol was het middelpunt van de Tilburgse feestvreugde. De Spanjaard had met een kopbal uit een uitstekende voorzet van Dico Koppers de score geopend.

De bezoekers hadden lange tijd weinig te vertellen. Excelsior werd amper gevaarlijk in een voor neutrale toeschouwers tegenvallende eerste helft. Trainer Mitchell van der Gaag leek zijn ploeg wakker te schudden door bij de start van de tweede helft Danilo Pantic binnen de lijnen te brengen voor Kevin Vermeulen. Plotseling combineerden de Rotterdammers vlotter. Willem II nodigde Excelsior als het ware uit richting het doel te komen en zo geschiedde. In veel meer dan een gevaarlijk afstandsschot van Luigi Bruins resulteerde het Excelsior-offensief vroeg in de tweede helft niet.

Willem II won voor Excelsior op bezoek kwam dit kalenderjaar nog geen enkele keer een Eredivisie-wedstrijd in eigen huis. Verder afstand nemen bleek een te zware opgave voor de ploeg van trainer Erwin van de Looi. Door het afwachtende spel vroeg Willem II om problemen en die kwamen er ook. Hicham Faik stond twee minuten binnen de lijnen toen hij achter een vrije trap ging staan. Door de muur veranderde de bal van richting en zag de naar de korte hoek duikende Lamprou de bal aan zich voorbijgaan. Zo eiste de deze zomer transfervrij aangetrokken Faik een hoofdrol op bij zijn tweede duel voor Excelsior.

De thuisploeg zette nog aan voor iets wat door moest gaan voor een slotoffensief, maar het was te laat. Willem II liet Excelsior terugkomen in de wedstrijd en kreeg daarvoor de rekening gepresenteerd.  Door het gelijkspel bungelt Willem II met vijf punten uit zes duels vlak boven de degradatiezone. Excelsior staat in de subtop met tien punten uit zes wedstrijden.