Go Ahead wint topper van Sparta, Seuntjens doet NAC pijn

Go Ahead Eagles heeft de tweede plaats in de Jupiler League overgenomen van Sparta Rotterdam. NAC Breda ging op eigen veld onderuit tegen VVV-Venlo.

Go Ahead Eagles - Sparta Rotterdam 2-0
Voor de topper tegen Sparta werd de vernieuwde Adelaarshorst feestelijk geopend, maar Go Ahead slaagde er lang niet in om de fans te laten juichen. Halverwege de eerste helft had de thuisclub echter op voorsprong moeten komen via Jeffrey Rijsdijk, maar de middenvelder schoot voor een leeg doel over nadat Randy Wolters op doelman Roy Kortsmit was gestuit.

Het bleef lang 0-0 in Deventer, maar in de 65ste minuut zorgde clubtopscorer Leon de Kogel met zijn zesde competitietreffer van het seizoen voor het verschil. De van FC Utrecht overgenomen spits nam de bal aan met de rug naar het doel, draaide om zijn as en schoot van zo'n twintig meter schitterend raak.

Jerry van Ewijk stelde één minuut voor tijd de zege veilig door 2-0 te maken, waardoor Go Ahead Eagles drie punten mocht bijschrijven. De ploeg van trainer Dennis Demmers komt daardoor op achttien punten uit acht duels, waardoor het de tweede plaats overneemt van Sparta Rotterdam (zeventien punten). Koploper en periodekampioen FC Volendam - dat deze speelronde niet in actie komt - heeft 22 punten.

Telstar - FC Eindhoven 1-2
Nummer vier FC Eindhoven kwam op bezoek bij Telstar na acht minuten op achterstand door een treffer van Tarik Tissoudali, die alleen voor doelman Ruud Swinkels koel afrondde. De bezoekers werden tien minuten voor rust echter in het zadel geholpen door Stefano Lilipaly. De middenvelder van Telstar veroorzaakte een strafschop en kreeg daarvoor een directe rode kaart.

Roald van Hout faalde niet vanaf elf meter en trok de stand gelijk. Met tien tegen elf hield Telstar nog lang stand, maar acht minuten voor tijd bepaalde Jinty Caenepeel de eindstand op 1-2. FC Eindhoven heeft daardoor nu net als nummer drie Sparta Rotterdam zeventien punten, maar speelde een wedstrijd meer.

NAC Breda - VVV-Venlo 0-1
In het Rat Verlegh Stadion kreeg nummer zes NAC Breda bezoek van het één plaats hoger staande VVV-Venlo en dus kon de ploeg van trainer Robert Maaskant goede zaken doen, maar Ralf Seuntjens zorgde voor een teleurstellende avond voor de Bredanaars.

De broer van NAC-aanvaller Mats Seuntjens, die ooit werd afgetest door de De Parel van het Zuiden, opende na een klein kwartier de score namens de bezoekers. Negen minuten voor rust was hij ook dicht bij 0-2, maar de vrije trap van Seuntjens ging net over. In de 89ste minuut kreeg de VVV-aanvaller een nog grotere mogelijkheid, maar dit keer werd zijn strafschop gekeerd door Jelle ten Rouwelaar.

Zijn broertje Mats dacht kort daarna gelijk te maken, maar het doelpunt werd terecht afgekeurd vanwege buitenspel. Het bleef 0-1, waardoor NAC blijft steken op de zesde plaats. VVV-Venlo blijft vijfde.