Go Ahead leert lamlendig Feyenoord weer wat verliezen is

Voor het eerst dit seizoen heeft Feyenoord een wedstrijd in de Eredivisie verloren. Door een fout van Jan-Arie van der Heijden gingen de Rotterdammers met 1-0 onderuit bij Go Ahead Eagles. Feyenoord blijft wél koploper, Go Ahead Eagles geeft de rode lantaarn over aan Roda JC Kerkrade.

Feyenoord had de grote winnaar van het weekend kunnen worden. Achtervolgers Ajax en PSV speelden eerder al gelijk en dus kon de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst uitlopen op de concurrentie. Een lamlendig Feyenoord liet dat na.

De Rotterdammers begonnen nog wel aardig. Al na twee minuten kreeg Marko Vejinovic een uitstekende kans om de bezoekers op voorsprong te zetten, maar de middenvelder treuzelde te lang en slaagde er niet in Go Ahead Eagles-doelman Theo Zwarthoed te passeren. De fase erna bleef Feyenoord de bovenliggende partij, maar grote kansen bleven uit.

Balverlies
Na een half uur leidde balverlies van Van der Heijden een tegentreffer in. De verdediger van Feyenoord verloor de bal net buiten het eigen strafschopgebied op knullige wijze. Opponent Darren Maatsen ging er met de bal vandoor en vond zijn volledig vrijstaande ploeggenoot Jarchinio Antonia, die bij de tweede paal de bal voor het binnenlopen had: 1-0. Antonia keerde terug in de basis na zijn schorsing van twee wedstrijden voor de rode kaart die hij op 22 oktober kreeg in het duel met FC Twente.

Jarchinio Antonia schiet raak en bezorgt Feyenoord de eerste nederlaag van het seizoen. Zo komt er voor de Rotterdammers een einde aan een reeks van 22 duels in de Eredivisie zonder nederlaag.

Hands
Drie minuten later leek Van der Heijden zijn fout recht te zetten. Hij kopte raak uit een voorzet van Steven Berghuis, die in de competitie voor het eerst weer een basisplaats had sinds het thuisduel met Roda JC Kerkrade van 25 september. Volgens de assistent-scheidsrechter maakte Berghuis echter hands voor hij de bal voor het doel slingerde en dus ging het feestje van Feyenoord niet door.

Na rust bleef Renato Tapia achter in de kleedkamer voor Jens Toornstra, die net als Eljero Elia op de bank begon. Indrukwekkend was in de 52ste minuut het eerbetoon voor de onlangs overleden moeder van Tonny Vilhena. Zij werd 52 jaar.

Feyenoord ging op zoek naar de gelijkmaker, maar slaagde er niet in grote kansen te creëren. De thuisploeg was daarentegen na twintig minuten dicht bij de 2-0. Na een snelle uitbraak stuitte Antonia echter op doelman Pär Hansson, die de geblesseerde Brad Jones verving.

Kongolo
Vlak voor tijd liep Terence Kongolo een hamstringblessure op. Omdat Feyenoord al drie keer had gewisseld, speelde de ploeg het duel uit met tien man. Gezien de ernst van de blessure lijkt het onwaarschijnlijk dat Kongolo zich de komende week bij het Nederlands elftal kan melden voor de oefeninterland tegen België (woensdag 9 november) en de WK-kwalificatiewedstrijd tegen Luxemburg (zondag 13 november). Feyenoord blijft koploper met 29 punten uit twaalf duels, maar heeft nog maar twee punten voorsprong op Ajax.

Go Ahead verloor de voorgaande drie competitiewedstrijden en werd tussendoor door hoofdklasser Jodan Boys uitgeschakeld in het KNVB-bekertoernooi. De ploeg van trainer Hans de Koning verlaat de laatste plaats en staat nu veertiende met elf punten uit twaalf duels.