Gladbach bezorgt Bayern eerste competitienederlaag

Na dertien overwinningen en één gelijkspel is Bayern München op bezoek bij Borussia Mönchengladbach voor het eerst onderuit gegaan in de Bundesliga. Dat gebeurde met opmerkelijk harde cijfers (3-1), waardoor het nog even afwachten is of de koploper van Duitsland ook Herbstmeister gaat worden.

Bayern miste in het Borussia-Park met Douglas Costa, Mario Götze, Arjen Robben en Thiago Alcántara veel creativiteit, maar had desondanks vooral in het eerste kwart van de wedstrijd voldoende kansen om de herfsttitel veilig te stellen. Via de flanken zorgde Der Rekordmeister keer op keer voor gevaar, maar onder anderen Kingsley Coman en Robert Lewandowski verzuimden de ban te breken. De Poolse spits schoot in de handen van Yann Sommer, terwijl de Franse buitenspeler de paal raakte.

Dat Bayern halverwege nog niet had gescoord, zorgde desondanks niet voor zorgen bij trainer Pep Guardiola. Het al negen competitiewedstrijden ongeslagen Gladbach kwam nauwelijks in de buurt bij het doel van Manuel Neuer. Toen dat in de 54ste minuut wél gebeurde na een mooie combinatie tussen Fabian Johnson, Raffael en Oscar Wendt, schoot laatstgenoemde echter meteen raak in de verre hoek (foto). De Zweedse linksback hield zelf met een fraai hakballetje de aanval in leven.

Tegenslag
Het was de vierde keer dat Bayern dit Bundesliga-seizoen op achterstand kwam. Tegen 1899 Hoffenheim (1-2), FC Augsburg (2-1) en VfL Wolfsburg (5-1) kwam de kampioen van Duitsland die tegenslag te boven, maar door de treffer van Wendt ging het duel met Gladbach op zijn kop. Tien minuten na de openingsgoal raakte Julian Korb uit weer een fraaie aanval - vooral door de hakbal van Raffael - nog de lat via een been van Manuel Neuer, maar kort daarna passeerde Lars Stindl de Bayern-doelman wel.

Franck Ribéry speelde bijna negen maanden na zijn laatste optreden tegen Shakhtar Donetsk (11 maart) weer mee bij Bayern München en scoorde.

Nadat de 27-jarige schaduwspits van dichtbij had raak gevolleerd na doorkoppen van Nico Elvedi, ontstond er achterin zo veel ruimte dat de eerste competitienederlaag van Bayern dit seizoen onafwendbaar werd. Uit een lange bal van Korb maakte Johnson er in de 68ste minuut 3-0 van. Die Fohlen gaven daarmee een vervolg aan de ongeslagen reeks in duels met Bayern, dat in de vorige ontmoetingen ook al punten liet liggen (0-0 en 0-2). Dat Franck Ribéry bij zijn rentree scoorde, veranderde niets.

Het verrassende verlies heeft vooralsnog geen gevolgen voor de koppositie van Bayern, maar als Borussia Dortmund later deze zaterdag wint bij VfL Wolfsburg is het herfstkampioenschap nog altijd geen feit. BVB zou de achterstand kunnen verkleinen tot vijf punten. Gladbach, dat eveneens enkele belangrijke spelers moest missen, is voorlopig knap derde. Sinds trainer André Schubert het overnam van Lucien Favre leverden tien competitieduels liefst 26 punten op. Favre pakte er nul.