Gitzwart scenario ontvouwt zich door winst Turkije

Turkije heeft het cruciale EK-kwalificatieduel met Tsjechië winnend afgesloten. Door de 2-0 zege slinken de kansen van Oranje op EK-deelname enorm.

De Nederlandse hoop op puntenverlies van Turkije werd door Selçuk Inan na ruim een uur spelen grotendeels aan diggelen geschoten. De Galatasaray-middenvelder mocht van elf meter aanleggen na een overtreding van Filip Novak op Serdar Aziz. Novak trok aan het shirt van Aziz, waarna arbiter Martin Atkinson naar de stip wees.

Dat terwijl Tsjechië voor rust een uitgelezen mogelijkheid kreeg om de Turkse kansen op EK-deelname een flinke knauw te geven. Josef Sural mocht volledig vrijstaand van dichtbij op doel koppen, maar de aanvallende middenvelder kreeg zijn inzet niet tussen de palen.

Vanwege deze misser kreeg het duel de doelpuntloze ruststand die het verdiende. Door het lage tempo en de hoge foutenlast waren kansen in de eerste helft schaars. Turkije leek geen problemen te hebben met de controle van de Tsjechen en de ploeg van bondscoach Fatih Terim liet op aanvallend vlak weinig zien.

Tien minuten voor tijd etaleerde sterspeler Arda Turan zijn klasse door Hakan Çalhanoglu met een puntgave pass alleen voor keeper Tomas Vaclik te zetten. De aanvaller aarzelde niet en schoot de 0-2 overtuigend binnen.

Door de Turkse zege in Praag beginnen Turan en co als nummer drie van Groep A aan de laatste EK-kwalificatiewedstrijd tegen IJsland. Turkije heeft in eigen huis genoeg aan een gelijkspel om Nederland hoe dan ook voor te blijven en zo door te stoten naar de play-offs voor het EK in Frankrijk.