Gevallen reus Cruzeiro voltooit wederopstanding met titel

Dankzij een 3-1 overwinning op Vitória kroonde Cruzeiro zich vannacht met grote overmacht tot kampioen van Brazilië. Het is pas de derde landstitel voor de club uit Belo Horizonte

Gevallen reus Cruzeiro voltooit wederopstanding met titel

Cruzeiro was dit seizoen veel te sterk voor de concurrentie in de Braziliaanse Série A. Met nog vier wedstrijden te spelen heeft de club van trainer Marcelo Oliveira een voorsprong van zestien punten ten opzichte van nummer twee Atlético Paranaense.

Met de landstitel bekroont Cruzeiro, één van de vijf clubs die nooit uit de Série A degradeerden, een imponerende wederopstanding. In 2011 kende de club een rampjaar, waarin degradatie naar het tweede niveau op twee punten na werd ontlopen. Vorig jaar eindigde Cruzeiro veilig in de middenmoot.

Teamprestatie
Het kampioenschap van dit jaar is een teamprestatie, want echte sterren heeft Cruzeiro niet. Braziliaans international Dedé (25), die werd overgenomen van Vasco da Gama, is een defensieve steunpilaar. Voorin is Júlio Baptista (32) de bekendste naam, al was zijn inbreng beperkt doordat hij pas tijdens het seizoen werd aangetrokken van Málaga. Borges en Ricardo Goulart zijn samen clubtopscorer bij Cruzeiro, met tien doelpunten elk.

In 2003 was Cruzeiro voor het laatst de beste van Brazilië, een titel waar ook in 1966 beslag op werd gelegd. In de staatskampioenschappen, die in Brazilië veel aanzien genieten, was Cruzeiro veel vaker succesvol. Liefst 36 keer werd A Raposa (de vos) de beste van de staat Minas Gerais, waarmee het alleen Atlético Mineiro (42 titels) voor zich hoeft te dulden. Ook dit seizoen eindigde Atlético in die competitie boven het als tweede geëindigde Cruzeiro.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen