Gevaarlijk precedent blijft uit door vrijspraak Meekings

Reacties

Josh Meekings mag op 30 mei toch in actie komen bij de Schotse bekerfinale. De verdediger van Inverness CT was op basis van tv-beelden alsnog geschorst voor de onbestrafte handsbal die hij maakte in de halve finale tegen Celtic, maar kreeg in hoger beroep toch gelijk van de Schotse bond.

Gevaarlijk precedent blijft uit door vrijspraak Meekings

Het incident zorgde ervoor dat het treffen tussen Inverness en Celtic een flinke start kreeg. Celtic had in een brief gericht aan de FA om opheldering gevraagd over de vermeende handsbal van Meekings bij een kopbal op doel van Leigh Griffiths (foto). De werkgever van Virgil van Dijk, die scoorde maar desondanks na verlenging met 3-2 verloor, vond dat het bij een 2-1 voorsprong een penalty had moeten krijgen. De arbiter zou op advies van zijn assistent echter besloten hebben die niet toe te kennen.

Die arbitrale blunder kostte The Bhoys de finale, zo was de algehele opvatting in het Celtic-kamp. Toegang tot die eindstrijd leverde het niet op, maar de FA wilde wel zo ver gaan om de handsbal van Meekings achteraf te bestraffen met één wedstrijd schorsing. Dat de 22-jarige Engelsman de eerste bekerfinale ooit in de clubhistorie nu toch meemaakt, is met het oog op toekomstige vergelijkbare incidenten cruciaal.

'Dit zou een heel erg gevaarlijk precedent scheppen', zei Jim Boyce, vicepresident en hoofd scheidrechterszaken van de FIFA, woensdag nog over de geruchtmakende zaak tegen de BBC. 'Want wie zegt mij dat het opzettelijk was? In dit specifieke geval waren er een scheidsrechter, een assistent, iemand bij de doellijn en een vierde official die er allemaal niets in zagen. Ik kan het daarom niet geloven dat ze een speler achteraf schorsen voor een handsbal.' Boyce kreeg zijn zin.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.