Schotse bond wekt verbazing met schorsing voor handsbal

Reacties

De halve finale van het Schotse bekertoernooi tussen Celtic en Inverness CT heeft een flinke staart gekregen. Aanleiding is een onbestrafte handsbal van Inverness-verdediger Josh Meekings, die door de Schotse bond nu alsnog is geschorst en daardoor de bekerfinale mist. Ten onrechte, zo vindt FIFA-official Jim Boyce.

Schotse bond wekt verbazing met schorsing voor handsbal

Het begon twee dagen terug allemaal met een brief van Celtic, dat de FA vroeg om opheldering over de vermeende handsbal van Meekings bij een kopbal op doel van Leigh Griffiths (foto). De werkgever van Virgil van Dijk, die scoorde maar desondanks na verlenging met 3-2 verloor, vond dat het bij een 2-1 voorsprong een penalty had moeten krijgen. De arbiter zou op advies van zijn assistent echter besloten hebben die niet toe te kennen.

Die arbitrale blunder kostte The Bhoys de finale, zo was de algehele opvatting in het Celtic-kamp. Toegang tot die eindstrijd leverde het niet op, maar de FA wilde wel zo ver gaan om de handsbal van Meekings achteraf te bestraffen met één wedstrijd schorsing. Als het beroep daartegen donderdag wordt afgewezen mist de 22-jarige Engelsman de eerste bekerfinale ooit in de clubhistorie van Inverness.

En dat vindt Boyce, vicepresident en hoofd scheidsrechtszaken van de FIFA, geen goede zaak. 'Dit zou een heel erg gevaarlijk precedent scheppen', zegt hij in gesprek met de BBC. 'Want wie zegt mij dat het opzettelijk was? In dit specifieke geval waren er een scheidsrechter, een assistent, iemand bij de doellijn en een vierde official die er allemaal niets in zagen. Ik kan het daarom niet geloven dat ze een speler achteraf schorsen voor een handsbal.'

Dergelijke discussies zouden verleden tijd zijn als de FIFA behalve doellijntechnologie ook een video-scheidsrechter invoert, maar de spelregelcommissie IFAB heeft een verzoek van de KNVB om hiermee te gaan testen onlangs afgewezen. Boyce zou het juist toejuichen als de vierde official in het vervolg beelden tot zijn beschikking heeft om dubieuze spelsituaties ter plekke te beoordelen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.