Gerrard verlaat Liverpool na kwart eeuw trouwe dienst

Reacties

Liverpool heeft vrijdag bevestigd dat Steven Gerrard na dit seizoen vertrekt. De 34-jarige aanvoerder kwam niet tot een akkoord om zijn aflopende contract te verlengen en lijkt in navolging van andere Premier League-sterren, zoals Frank Lampard, voor een transfer naar de Amerikaanse Major League Soccer (MLS) te kiezen.

Gerrard verlaat Liverpool na kwart eeuw trouwe dienst

Liverpool deed Gerrard in november nog een aanbod om zijn contract te verlengen, maar daar ging de clubicoon niet op in. Volgens ingewijden omdat manager Brendan Rodgers dit seizoen steeds minder vaak een beroep op hem deed. In de maanden november en december zat Gerrard in vier van de twaalf officiële duels op de bank. De meest pijnlijke reservebeurt was die op 29 november tegen Stoke City, exact zestien jaar na zijn officiële debuut.

Een transfer naar de VS, waarvoor ook spelers als Lampard, Thierry Henry en Jermain Defoe kozen, lijkt de meest logische optie. Na 25 jaar komt er daardoor een einde aan het verblijf van Stevie G op Anfield. De dynamische middenvelder werd eind jaren tachtig als achtjarige jongen lid van de jeugdopleiding en debuteerde in november 1998 voor het eerste elftal van The Reds.

Vijf jaar na zijn debuut volgde Gerrard de Finse verdediger Sami Hyypiä op als aanvoerder. Ondanks zijn bezielende leiding kwam Liverpool in die periode nooit verder dan een tweede plaats (2001/02, 2008/09 en 2013/14). Vooral de manier waarop Liverpool de eerste landstitel sinds 1990 misliep was pijnlijk. Dankzij een uitglijder van Gerrard deelde Chelsea een beslissende tik in de titelstrijd uit (0-2).

De Champions League-zege in 2005 was het finest moment van Steven Gerrard bij Liverpool.
De Champions League-zege in 2005 was het finest moment van Steven Gerrard bij Liverpool.

Desondanks vierde Gerrard grote successen in de zeventien seizoenen dat hij op Anfield speelde. Als captain leidde hij Liverpool in 2005 naar een heroïsche Champions League-zege op AC Milan, dat in de finale een 3-0 voorsprong weggaf. In 2001 was Gerrard als piepjonge middenvelder lid van het elftal dat in één jaar vijf prijzen won (UEFA Cup, Europese Super Cup, FA Cup, League Cup, Community Shield).

Mede dankzij die prijzen zal Gerrard voor altijd onderdeel uitmaken van de clubhistorie. Tekenend voor zijn liefde voor Liverpool is dat de 114-voudige international zijn club in de recente jaren van (prijzen)droogte altijd trouw bleef. Het gevolg is dat alleen Ian Callaghan (857 duels) en generatiegenoot Jamie Carragher (737) meer wedstrijden speelden voor Liverpool dan Gerrard (695), die met 180 treffers ook zesde staat op de topscorerslijst aller tijden van Liverpool.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.