Gerrard schiet Burnley naar Championship

Burnley speelt komend seizoen in de Championship. De ploeg degradeerde na met 4-0 onderuit gegaan te zijn tegen Liverpool. The Reds blijven daardoor in de race om een ticket voor de voorronde van de Champions League komend seizoen. Everton won op de valreep van Fulham met 2-1.

Burnley-Liverpool 0-4Met Dirk Kuijt en Ryan Babel in de basis bij Liverpool moest de ploeg van Rafael Benítez proberen om aansluiting te houden met de Tottenham Hotspur, Manchester City en Aston Villa in de strijd om de vierde plaats die aan het einde van het seizoen recht geeft op deelname aan de voorronde van de Champions League.

Burnley moest winnen om degradatie te voorkomen na de 3-2 zege van West Ham United op Wigan Athletic. De eerste helft was echter van een bijzonder laag niveau. Bij de thuisploeg heerste de angst en Liverpool toonde zich weer, zoals zo vaak dit seizoen, een ploeg die een groot gebrek aan creatieve ideeën heeft. Zonder doelpunten werd de rust dan ook bereikt.

Na rust was het Steven Gerrard die zijn ploeg de juiste weg wees. In de 52ste minuut had de aanvoerder nog geluk dat zijn schot door Leon Cort dusdanig van richting werd veranderd dat Brian Jensen kansloos was. Zeven minuten later liet de Engels international zien dat hij geen gelukjes nodig heeft. Met een prachtig gekruld schot, van buiten het strafschopgebied, bracht hij zijn ploeg op 2-0.

Een kwartier wist Burnley dat het komend seizoen een niveau lager speelt. Alberto Aquilani bereikte met een lange bal Maxi Rodríguez die voor het definitieve vonnis van de thuisploeg tekende. In de blessuretijd ontsnapte Babel nog aan de buitenspelval, na wederom een pass van Aquilani, en tekende voor de 4-0 uitslag.

Everton-Fulham 2-1Coach Roy Hodgson besloot ervoor om zijn team, Europa League halve finalist Fulham, drastisch te wijzigen om zijn selectie fris te houden voor de return van donderdag waar het in eigen huis Hamburger SV ontvangt. De heenwedstrijd eindigde in 0-0. Liefst negen spelers kregen rust. Toch waren het de bezoekers die de leiding namen. Oud-FC Groningen-spits Eric Nevland onderschepte een slechte terugspeelbal van Leighton Baines en bracht The Cottagers na ruim een half uur aan de leiding.

Kort na de hervatting kwam Everton met een gelukkige goal op gelijke hoogte. Een kopbal van Victor Anichebe verdween via de schouder van Fulham-verdediger Chris Smalling in het doel. Lang leek de wedstrijd in een gelijkspel te eindigen, maar diep in de blessuretijd benutte Mikel Arteta een strafschop die was gegeven nadat Chris Baird een onhandige overtreding in zijn eigen stafschopgebied had gemaakt op Tim Cahill.