Gepasseerde Dost helpt Sporting met invalbeurt aan CL-ticket

Sporting Lissabon heeft zich door een overwinning op FCSB (1-5) geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Bas Dost viel in en liep vervolgens met de Portugezen uit naar een ruime overwinning.

Bij Sporting Lissabon werd Dost geheel verrassend gepasseerd. Seydou Doumbia kreeg de voorkeur van trainer Jorge Jesus in de spits. Dit terwijl de ex-aanvaller van onder andere VfL Wolfsburg en SC Heerenveen de afgelopen week op schot was in de Portugese competitie: Dost was namelijk tweemaal trefzeker tegen Vitória Guimarães (0-5 winst). Het eerste duel in Lissabon eindigde in een doelpuntloos gelijkspel.

Zijn vervanger liet direct van zich spreken. Al na dertien minuten reageerde de pijlsnelle Ivoriaan alert nadat de bal ietwat gelukkig voor zijn voeten terecht kwam: 0-1. FCSB (voorheen Steaua Boekarest) had nu nog twee doelpunten nodig om een Champions League-ticket te bemachtigen. De Roemenen rechtten snel de rug. Zeven minuten later schoot Júnior Morais namelijk de gelijkmaker tegen de touwen. De voorzet kon worden gegeven nadat ex-Barcelona-verdediger Jérémy Mathieu wel erg makkelijk een duel verloor.

Na 59 minuten kwam Dost binnen de lijnen voor Doumbia. Nog geen minuut later maakten de Portugezen een einde aan alle onzekerheid. Het doelpunt werd gemaakt door de Marcos Acuña. Via doelman Florin Nita, die er zeker niet goed uit zag bij deze treffer, kwam de bal weer voor de voeten van de Argentijn. Afmaken was vervolgens slechts een koud kunstje: 1-2.

Vier minuten later was Sporting opnieuw trefzeker. Ditmaal drukte Gelson Martins af in de verre hoek. Een kwartier voor tijd was het de beurt aan Dost. De aanvaller schoot op aangeven van Martins raak: 1-4. Het was alweer zijn 29ste doelpunt in de afgelopen 25 wedstrijden namens de formatie uit Lissabon.

In de slotfase werd het zelfs nog 1-5. Een inzet van Dost werd gekeerd door Nita, maar Rodrigo Battaglia was vervolgens alert en tikte de rebound binnen. Dost is opgenomen in de voorselectie van Oranje voor de cruciale duels met Frankrijk en Bulgarije.

Donderdag weet Sporting wie het voor de kiezen krijgt tijdens het miljardenbal. Dan is namelijk om 18.00 uur de loting voor het Champions League-toernooi.

Slavia Praag - APOEL Nicosia* 0-0
APOEL Nicosia komt volgend seizoen uit in de Champions League. Door een 2-0 overwinning op Cyprus had de voormalig ploeg van Mario Been al een goede uitgangspositie. Bij het duel tussen Slavia Praag en APOEL Nicosia stonden verschillende ex-Eredivisie-spelers aan de aftrap. Boy Waterman en Lorenzo Ebecilio namens de Cyprioten, Mick van Buren en Miroslav Stoch speelden mee bij de thuisploeg. Er werd bij de return echter niet gescoord: 0-0.

CSKA Moskou* - Young Boys 2-0
CSKA Moskou heeft zich ten koste van Young Boys geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Na de 0-1 overwinning in de eerste wedstrijd waren de Russen ook in eigen huis te sterk voor Young Boys. Bij de Zwitsers speelde ex-Ajacied Miralem Sulejmani vanaf het eerste fluitsignaal. Georgi Schennikov zette de thuisploeg kort voor rust op voorsprong. Na de pauze maakte Alan Dzagoev de tweede Russische treffer. De international draaide schitterend weg en knalde binnen.

Miralem Sulejmani greep met Young Boys naast Champions League-voetbal.

FC Kopenhagen - Qarabag FK* 2-1
Qarabag FK heeft zich ondanks een nederlaag tegen FC Kopenhagen geplaatst voor de groepsfase van de Champions League. Ex-Ajacied Nicolai Boilesen speelde negentig minuten mee en zag hoe de Denen uiteindelijk één doelpunt tekort kwamen. Federico Santander opende kort voor rust de score namens de thuisploeg. Na een uur maakte Dino Ndlovu de cruciale uitgoal voor de formatie uit Azerbeidzjan. Niet veel later kwam Kopenhagen weer op voorsprong door een treffer van Andrija Pavlovic, maar de Denen slaagden er niet in de nodige derde treffer te maken.

Lees hier hoe Liverpool in de openingsfase over 1899 Hoffenheim heen walste (4-2).