Gemiste penalty breekt Utrecht ook tegen Heracles op

FC Utrecht heeft thuis tegen Heracles Almelo een nederlaag geleden. De gasten gingen effectiever om met de kansen dan de thuisploeg, die opnieuw op een cruciaal moment een strafschop miste: 2-4.

Heracles nam in Stadion Galgenwaard al in de achtste minuut de leiding. De thuisploeg slaagde er niet in de bal weg te werken na een vrije trap en uiteindelijk profiteerde Thomas Bruns daarvan door van heel dichtbij de openingstreffer binnen te glijden. Utrecht trok na dat doelpunt het initiatief steeds nadrukkelijker naar zich toe.

Dat leverde in de 23ste minuut de gelijkmaker op. Kristoffer Peterson rondde een individuele actie af met een schuiver onder doelman Dennis Telgenkamp door in de verre hoek. Twee minuten later kreeg Yassin Ayoub met een strafschop de kans om Utrecht op voorsprong te schieten, maar Telgenkamp keerde zijn inzet. De Domstedelingen hebben sowieso weinig succes met strafschoppen: ze misten vijf van hun laatste acht penalty's.

In de vorige thuiswedstrijd, tegen SC Cambuur, verzuimde spits Ruud Boymans (foto) bijvoorbeeld Utrecht op een 2-0 voorsprong te schieten vanaf elf meter. De bezoekers uit Friesland keerden vervolgens de wedstrijd om en gingen met de drie punten aan de haal (1-3). Diezelfde Boymans dacht Utrecht tegen Heracles nog voor rust aan de leiding te helpen, maar zijn treffer werd geannuleerd wegens hands.

Fledderus
In de tweede helft was het Heracles dat tegen de verhouding in op voorsprong kwam. Na een snelle counter schoot Mark-Jan Fledderus met links onberispelijk binnen. Het was het elfde Eredivisie-seizoen op rij waarin de 31-jarige middenvelder scoorde, wat geen enkele huidige speler op het hoogste niveau in Nederland hem op dit moment kan nazeggen.

Tien minuten later kreeg FC Utrecht een nieuwe tegenvaller te verwerken, toen clubtopscorer Boymans met een blessure naar de kant moest. Toch bleef de thuisploeg de aanval zoeken, maar dat leverde na rust niet veel meer op dan een kopbal van de herstelde Edouard Duplan tegen de paal. Zestien minuten voor tijd gooide Wout Weghorst de wedstrijd in het slot door tegenover doelman Robbin Ruiter koelbloedig te blijven: 1-3.

In de extra tijd zorgde Gévero Markiet nog voor hoop bij de thuisploeg door de aansluitingstreffer te maken, maar direct vanaf de aftrap maakte Heracles via Illiass Bel Hassani een einde aan de Utrechtse illusies: 2-4. Het effectieve Heracles, dat stijgt naar de vijftiende plaats, won daarmee voor de derde keer op rij. De laatste keer dat de club uit Almelo een dergelijke reeks neerzette, was in oktober 2011. FC Utrecht blijft tiende staan.