Gelukkige Van Gaal vergroot zorgen bij rivaal Liverpool

Manchester United heeft op Old Trafford aartsrivaal Liverpool verslagen. Manager Louis van Gaal zag dat zijn elftal veel effectiever omging met de kansen: 3-0.

Net als afgelopen maandag tegen Southampton (2-1 winst) had United tegen Liverpool het geluk aan zijn zijde. De thuisploeg worstelde met de bewegelijke gelegenheidsspits Raheem Sterling en had het slechts aan de uitstekend keepende David de Gea te danken dat het voor rust geen treffers incasseerde. Tot drie keer toe bracht de Spanjaard redding op schoten van Sterling.

United had daarentegen slechts twee schoten nodig voor het twee keer passeren van Liverpool-keeper Brad Jones, die de voorkeur kreeg boven de matig presterende Simon Mignolet. Wayne Rooney (foto boven) zette de ploeg van manager Van Gaal in de twaalfde minuut met een geplaatst schot op voorsprong, na goed voorbereidend werk van Antonio Valencia.

Vijf minuten voor rust verdubbelde Juan Manuel Mata de marge door van dichtbij raak te koppen. De Spanjaard stond echter ruim buitenspel toen Robin van Persie, die het gehele duel speelde, een voorzet van Ashley Young licht toucheerde met zijn hoofd. Dat ontging grensrechter Mike Mullarkey echter en dus kon United met een comfortabele 2-0 voorsprong de kleedkamer weer opzoeken.

Juan Manuel Mata is blij met de 2-0. Hij wordt achtervolgd door James Wilson, die verrassend naast Robin van Persie in de aanval stond.

Liverpool-manager Brendan Rodgers moest in de rust wat proberen om een nederlaag te voorkomen en dus bracht hij Mario Balotelli het veld in. Ook met de Italiaanse spits in het veld kreeg Liverpool de bal echter niet langs De Gea, die met een geweldige reflex in de vijftigste minuut voorkwam dat Sterling kon profiteren van een slechte terugspeelbal van Phil Jones. Ook op een inzet van Balotelli in de 67ste minuut bracht de 24-jarige Spanjaard op spectaculaire wijze redding.

Drie minuten later gooide Van Persie de wedstrijd definitief in het slot. Na een scherpe counter was het voor de Nederlandse spits een koud kunstje om de bal binnen te schuiven en de zesde overwinning van United op rij veilig te stellen: 3-0. United verstevigt daarmee de derde positie op de ranglijst.

Aartsrivaal Liverpool raakt juist steeds verder achterop. The Reds staan op een teleurstellende negende plaats met een achterstand van achttien punten op koploper Chelsea. Van de vierde positie – die aan het einde van het seizoen recht geeft op het spelen van de voorrondes van de Champions League – is de vice-kampioen zeven punten verwijderd. Midweeks werd Liverpool bovendien uitgeschakeld in het miljoenenbal door een 1-1 gelijkspel tegen FC Basel, waardoor manager Rodgers steeds meer onder vuur komt te liggen.