Geen winst, wél doelpuntenfestijn bij afscheid Ferguson

Sir Alex Ferguson heeft in zijn vijftienhonderdste wedstrijd als manager van Manchester United een doelpuntrijk afscheid gekregen van zijn spelers. Hoewel de landskampioen vijf keer scoorde op bezoek bij West Bromwich Albion was dat niet genoeg voor een zege: 5-5. De uitslag bleek wel een mijlpaal. Voor het eerst sinds de invoering van de Premier League in 1992 werd een duel afgesloten met deze eindstand.

Ferguson had in zijn laatste wedstrijd als manager van United basisplaatsen ingeruimd voor onder anderen reservedoelman Anders Lindegaard en Alexander Büttner. Ook Javier Hernández mocht starten bij afwezigheid van Wayne Rooney, die de geboorte van zijn tweede kind wilde bijwonen.

West Brom leek aanvankelijk niet van plan om Ferguson een feestelijk laatste duel te misgunnen. Al binnen tien minuten leek de wedstrijd feitelijk beslist. In de zesde minuut kopte Shinji Kagawa van dichtbij raak op aangeven van Javier Hernández, terwijl voormalig NEC-verdediger Jonas Olsson drie minuten later een voorzet van Antonio Valencia in eigen doel werkte. Ook Robin van Persie probeerde zijn steentje bij te dragen aan het afscheidscadeau van Ferguson, maar bij zijn pogingen stond Olsson een doelpunt juist weer in de weg. Na een half uur kon Büttner wél scoren. De 24-jarige linksback maakte uit een pass van Tom Cleverley zijn tweede competitietreffer van het seizoen.

Kort voor en kort na rust gaf WBA dan toch een teken van leven dankzij rake schoten van James Morrison en Chelsea-huurling Romelu Lukaku, maar daarna ging United weer vrolijk door met scoren. Van Persie maakte in de 53ste minuut zijn 26ste competitiegoal en kroonde zich daarmee opnieuw tot topscorer van de Premier League, waarna Hernández tien minuten later 2-5 op het scorebord bracht.

Ferguson leek zich op te kunnen maken voor een onbezorgd laatste half uur en liet oudgedienden Rio Ferdinand, Ryan Giggs en Paul Scholes (laatste optreden) invallen, maar door twee treffers van Lukaku en één van Youssouf Mulumbu moest de 71-jarige Schot in zijn laatste wedstrijd toch genoegen nemen met een gelijkspel. Deze zomer wordt hij na 27 trouwe jaren afgelost door landgenoot David Moyes, die de afgelopen elf jaar manager was van Everton.

Overige uitslagenManchester City - Norwich City 2-3Liverpool - Queens Park Rangers 1-0Swansea City - Fulham 0-3West Ham United - Reading 4-2Southampton - Stoke City 1-1Wigan Athletic - Aston Villa 2-2

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.