Geen stunt Van Marwijk bij Bayern, Verbeek geeft zege weg

Bayern München heeft zijn zegereeks in de Bundesliga voortgezet met een 3-1 overwinning op Hamburger SV en is daardoor Herbstmeister. Bayern won acht competitieduels op rij. Concurrent Borussia Dortmund liet punten liggen bij 1899 Hoffenheim: 2-2. Trainer Gertjan Verbeek blijft wachten op de eerste zege. Een 0-3 voorsprong verdween als sneeuw voor de zon.

Bayern München – Hamburger SV 3-1
Hamburger SV-trainer Bert van Marwijk heeft met zijn elftal geen stunt bewerkstelligd bij Bayern München. De regerend landskampioen kende weinig problemen met HSV en won met 3-1.

Van Marwijk lijkt de bui al te zien hangen

Rafael van der Vaart (foto boven, in duel met Mario Götze) speelde negentig minuten mee bij HSV. De Nederlander ontbrak ruim een maand, wegens een blessure en privé-problemen. Hij ontving in de tweede minuut een gele kaart en kon aanvallend zijn stempel niet drukken. Dat lukte Toni Kroos bij Bayern wel. De Duitse middenvelder wees de thuisploeg met een geweldige dieptepass de weg. Rafinha legde de hoge steekbal terug en Mario Mandzukic kopte overtuigend binnen.

In de 52ste minuut maakte Götze aan alle spanning een einde door de marge voor Bayern te verdubbelen. Götze nam de bal geweldig aan, draaide in één beweging weg en rondde koelbloedig af. Tien minuten later verliet de Duitse miljoenenaankoop het veld en kwam Franck Ribéry voor hem in de plaats. Vier minuten voor tijd maakte Pierre-Michel Lasogga nog de aansluitingstreffer voor HSV, maar dat doelpunt kwam te laat. Invaller Xherdan Shaqiri maakte er zelfs nog 3-1 van.

Bayern blijft dankzij de overwinning ferm aan kop staan in de Bundesliga en is nu officieel winterkampioen. Het gat naar achtervolger Bayer Leverkusen loopt op naar zeven punten. Bayer komt zondagmiddag (17.30) pas in actie. Het ontvangt dan Eintracht Frankfurt.

1899 Hoffenheim - Borussia Dortmund 2-2
Voor de tweede week op rij heeft Borussia Dortmund niet gewonnen in de Bundesliga. Afgelopen woensdag bereikte de ploeg van Jürgen Klopp nog wel de achtste finales in de Champions League door een late overwinning bij Olympique Marseille, maar die zege werd geen goed gevolg gegeven.

Marko Reus baant zich een weg door de defensie van Hoffenheim.

Nadat vorig weekend thuis werd verloren van Bayer Leverkusen, speelde BVB dit keer gelijk bij 1899 Hoffenheim. Tot kort voor rust leidde de thuisclub nog met 2-0, door treffers van Sven Schipplock en Kevin Vollans. In de 44ste minuut zorgde Pierre-Emerick Aubameyang op aangeven van Robert Lewandowski voor de aansluitingstreffer, waarna het tijdens de tweede helft eenrichtingsverkeer was in de Wirsol Rhein-Neckar-Arena. Hoffenheim hield lang stand, maar moest in de 67ste minuut alsnog capituleren. Na voorbereidend werk van voormalig Feyenoorder Nuri Sahin zorgde Lukasz Piszczek voor de gelijkmaker.

Door de 2-2 bij Hoffenheim heeft Borussia Dortmund nu 32 punten uit zestien duels, waarmee het de derde plaats bezet op twaalf punten van koploper Bayern München.

Hannover 96 - 1. FC Nürnberg 3-3
1. FC Nürnberg vestigde vorig weekend een negatief Bundesliga-record door ook na de vijftiende speelronde nog zonder overwinning te zijn, maar aan die reeks leek op bezoek bij Hannover 96 een einde te komen voor de ploeg van trainer Gertjan Verbeek.

En nog overtuigend ook, want Der Club leidde halverwege met liefst 0-3 in de HDI Arena. Adam Hlousek schoot na een half uur Nürnberg op voorsprong, waarna Hannover de weg helemaal kwijtraakte. Josip Drmic verdubbelde acht minuten later de voorsprong en in de 41ste minuut kopte Per Nilsson de derde treffer van de middag binnen.

Maar in de tweede helft ging het helemaal mis. In de zestigste minuut kwam Hannover via Leonardo Bittencourt terug in de wedstrijd en in de 87ste minuut werd het 2-3, toen Mame Biram Diouf op aangeven van Bittencourt scoorde. Daar bleef het niet bij, want kort voor het laatste fluitsignaal was Diouf opnieuw trefzeker en zorgde hij voor een nieuwe teleurstelling bij 1. FC Nürnberg. De ploeg van Verbeek heeft nu tien punten na zestien duels, waarmee het zeventiende staat in de Bundesliga.

FSV Mainz 05 - Borussia Mönchengladbach 0-0
Nummer vier Borussia Mönchengladbach liep duur puntenverlies op tijdens het uitduel met FSV Mainz 05. De ploeg van trainer Lucien Favre had kunnen profiteren van het puntenverlies van Borussia Dortmund en de derde plaats kunnen overnemen, maar bleef zelf ook steken op een gelijkspel.

Roel Brouwers en Luuk de Jong begonnen, zoals de laatste weken gebruikelijk, op de bank aan de kant van de bezoekers en zagen geen aantrekkelijke wedstrijd. Het leek meer een schaakspel, waarbij Gladbach wel de iets actievere ploeg was. Dit kwam echter niet tot uitdrukking in de uitslag, want beide clubs bleven doelpuntloos. Net als Borussia Dortmund heeft Borussia Mönchengladbach 32 punten uit zestien duels, maar op basis van het doelsaldo blijft het vierde.

FC Augsburg – Eintracht Braunschweig 4-1
Aanvoerder Paul Verhaegh heeft FC Augsburg met een benutte strafschop op het goede spoor gezet tegen hekkensluiter Eintracht Braunschweig. Verhaegh opende in de 23ste minuut de score, waarna Augsburg in eigen huis uitliep naar een 4-1 overwinning.

Twee doelpunten van André Hahn hielpen Augsburg aan een 3-0 ruststand. Na de hervatting deed Torsten Oehrl namens de bezoekers nog wat terug, waarna Halil Altintop de eindstand bepaalde op 4-1. Marcel de Jong (oud-Roda JC) kwam 25 minuten voor tijd als invaller in de ploeg bij Augsburg, dat door de zege klimt naar de achtste positie in de Bundesliga.