Geen megabonus, wél verdriet: dit vuur kon 'Brandweerman Sam' niet blussen

Reacties

Voor het eerst in zijn loopbaan is Sam Allardyce als manager gedegradeerd uit de Premier League, en dat doet pijn. Over de mislukte reddingsmissie van Brandweerman Sam, erkend crisismanager, en het ongeloof dat daarbij komt kijken.

Geen megabonus, wél verdriet: dit vuur kon 'Brandweerman Sam' niet blussen
© Pro Shots
Arsenal
Arsenal
3 - 1
West Bromwich Albion
West Bromwich Albion

Een 3-1 nederlaag bij Arsenal maakte zondagavond officieel wat al langer in de lucht hing: West Bromwich Albion speelt volgend seizoen niet meer in de Premier League. Een hard gelag voor Allardyce, die in december werd ingevlogen om het dolende WBA te redden. De ervaren manager degradeerde nog niet eerder naar het tweede niveau van Engeland. En dat terwijl de 66-jarige manager in totaal in zeventien (!) verschillende seizoenen werkzaam was in de Premier League.

Big Sam staat bekend als troubleshooter, iemand die clubs in nood erbovenop helpt. Het leverde hem onlangs ook de bijnaam Fireman Sam op, een verwijzing naar het tekenfilmfiguur met dezelfde naam. Allardyce is de brandweerman die je belt als je club in de fik staat. Eerder zorgde hij er onder meer voor dat Bolton Wanderers, Newcastle United, Blackburn Rovers, West Ham United, Sunderland, Crystal Palace en Everton het redden. Een dergelijk kunststukje is nu dus niet gelukt, en dat doet pijn.

Na afloop van de beslissende wedstrijd stond Allardyce dan ook teleurgesteld voor de camera van BT Sport. 'Er zijn geen woorden om dit gevoel te omschrijven', zo stelde hij. 'Het is nog niet helemaal ingedaald, maar waarschijnlijk word ik morgen wakker met het besef. Ik ben zwaar teleurgesteld dat we niet meer in de strijd zitten. Dat had wel gemoeten, maar uiteindelijk hebben we te weinig tijd gehad om deze situatie om te draaien.'

Clausule
Overigens betekent de degradatie ook een tegenvaller voor de portemonnee van Allardyce. Bij zijn aanstelling meldden verschillende Engelse media dat hij 'een bedrag met zes nullen' zou krijgen bij iedere positie die West Brom bóven de degradatiestreep zou eindigen. Dat geld krijgt hij nu dus niet. Het is nu nog maar de vraag of Allardyce meegaat naar het Championship.

Zijn contract loopt door tot 2022, maar beide partijen konden bij degradatie een einde maken aan het dienstverband, dankzij een speciale clausule. Allardyce zelf weigerde zondag in te gaan op zijn toekomst. 'Ik wil niet de vraag krijgen of ik blijf, of dat ik vertrek. Die vragen stellen is dus tijdverspilling, want ik ga toch niet zeggen of ik blijf, of dat ik vertrek', zo sprak hij cryptisch. 'Het is nog te vroeg om het daarover te hebben.'

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.