Geef James vertrouwen, dan komt de rest vanzelf

Reacties

James Rodríguez lijkt zijn krediet bij Real Madrid kwijt. De man die het sterrenensemble van de Spaanse grootmacht nog meer glans moest geven, begeeft zich amper twee jaar na zijn komst op een zijspoor. Tegen Manchester City begon hij dinsdagavond voor de derde achtereenvolgende keer op de bank.

Geef James vertrouwen, dan komt de rest vanzelf

Het is een aanhoudende zoektocht naar een opening. Manchester City en Real Madrid houden elkaar in evenwicht. Smachtend naar een creatieve ingeving. Real-trainer Zinedine Zidane kiest voor Lucas Vázquez als vervanger van de geblesseerde Cristiano Ronaldo en gunt Jesé Rodríguez en Isco een invalbeurt. Op enkele meters van de coach zit James zich te verbijten. Een plaats in de schaduw, dat is waar de Colombiaan het bij de Madrilenen mee moet doen. Van de opwinding die ontstond bij zijn komst, is na bijna twee jaar vrijwel niets meer over.

Stiftje
Het ene doelpunt is nog mooier dan het ander. Colombia imponeert op het WK in Brazilië en de sterspeler luistert naar de naam James. De linkervoet van de technicus is het belangrijkste wapen van de Colombianen, die reiken tot de kwartfinale. De complimenten zijn voor James. Het stiftje tegen Japan is elegant, de rake afstandsknal tegen Uruguay is verwoestend. De wereld ligt aan de voeten van de technicus. Enkele weken na het eindtoernooi meldt James zich in Madrid, daar waar hij geschiedenis wil schrijven in het maagdelijk witte tenue van De Koninklijke.

Bij zjin presentatie benadrukt de aanvallende middenvelder het bijzonder te vinden in de voetsporen van Zidane te kunnen treden. 'Hij is mijn idool, iemand voor wie ik veel bewondering heb. Het is een genot om met allemaal sterren te mogen spelen. Hier draait het om winnen en ik ben een geboren winnaar.' Wat volgt is een sterk debuutseizoen met dertien goals en dertien assists in de Primera División. Dit seizoen is de oogst aanzienlijk magerder.

Zidane kiest met name in belangrijke wedstrijden voor een middenveld met Modric, Kroos en balveroveraar Casemiro. Is er extra creativiteit nodig, dan gaat het veelal tussen Isco en James. Laatstgenoemde raakt in opspraak vanwege zijn levensstijl. De Colombiaan zou niet fit zijn. 'Het klopt niet dat ik vaak uitga en het stoort me enorm dat mensen zeggen dat ik vet ben.' Te dik of niet te dik, de cijfers spreken in het voordeel van James. Als het gaat om het creëeren van kansen, komt geen enkele andere Madrileen in de buurt van de productie van de voor tachtig miljoen euro van AS Monaco overgekomen creatieveling.

Real Madrid-spelers in de Primera División
Speler Speelminuten Kansen gecreëerd Minuten per kans
James Rodríguez 1308 52 25
Luka Modric 2452 57 43
Toni Kroos 2594 54 48
Isco 1780 42 42
Cristiano Ronaldo 3059 49 62
Gareth Bale 1572 47 33

Data via Opta Sports

Twee assists en één goal, dat is de oogst van James in de voorbije twee interlands. De verklaring voor zijn goede prestaties in het shirt van Colombia is volgens de hoofdpersoon simpel. 'Als je steun krijgt van iedereen, gaat het makkelijker.' Voorlopig rest James niets anders dan wachten op een kans in de vorm van een serie basisplaatsen. Hij is afhankelijk van zijn idool. Zidane kan zijn eerste seizoen als hoofdtrainer bij Real nog opluisteren met een landstitel en het winnen van de Champions League. De creativiteit van James is een niet te onderschatten wapen bij de prijzenjacht, al lijkt Zidane daar voorlopig geen boodschap aan te hebben. (Bas van den Hoven)

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.