Gebroeders De Jong bezorgen PSV winst in tumultueus duel

PSV heeft de druk op Ajax en in mindere mate Feyenoord weer wat opgevoerd door op bezoek bij Go Ahead Eagles met 1-3 te winnen. Het was een vermakelijk duel in Deventer waar op alle vlakken veel gebeurde.

Met name de eerste helft stond bol van de incidenten. In de tiende minuut werd een kopdoelpunt van Gastón Pereiro afgekeurd omdat Héctor Moreno geduwd zou hebben. PSV was woedend en dat was elf minuten later niet anders toen Marcel Ritzmaier het nodig vond om een bal tegen de rug van Luuk de Jong te schieten. De Oostenrijker wordt door PSV verhuurd aan Go Ahead en zorgde eerder, toen hij op huurbasis uitkwam voor NEC, al eens voor een blessure bij de aanvoerder van PSV. Diezelfde captain kreeg na 35 minuten geel van arbiter Kevin Blom toen hij maar bleef protesteren na een bikkelharde overtreding van Sam Hendriks op Siem de Jong. De spits van Go Ahead kreeg verrassend genoeg geen kaart.

Er werd voor rust ook nog gevoetbald. PSV creëerde zonder goed te spelen veel kansen. Luuk de Jong faalde twee keer opzichtig, maar broer Siem - die de voorkeur kreeg boven de weer fitte Marco van Ginkel - scoorde vijf minuten voor rust wel. Na opzichtig vasthouden van Rochdi Achenteh, de vervanger van de geblesseerd uitgevallen Ritzmaier, bij Davy Pröpper schoot de huurling van Newcastle United onberispelijk raak vanaf elf meter. Even later claimde PSV na een duw in de rug bij Luuk de Jong wederom een penalty, maar Blom floot niet.

Go Ahead kreeg voor rust een grote kans via Elvis Manu. De spits stuitte na een goede actie op doelman Jeroen Zoet, maar scoorde drie minuten na rust alsnog. Hendriks leek de bal met de hand mee te nemen, maar mocht door en bediende Daniel Crowley. De Arsenal-huurling legde breed, waarna het voor Manu een koud kunstje was om af te ronden: 1-1.

PSV raakte niet in de war van de gelijkmaker. Siem de Jong en Pereiro stuitten op Zwarthoed, voordat het in de 61ste minuut wel raak was. Een lage voorzet van Santiago Arias werd bij de eerste paal binnengetikt door Luuk de Jong. Het was voor het eerst dat Siem en Luuk in dezelfde wedstrijd scoorden voor PSV. Drie minuten daarna kreeg Pereiro na een geweldige actie dé kans op de 3-1, maar na het uitspelen van Zwarthoed schoot hij slap in en bracht Joey Groenbast nog redding op de lijn.

De Eindhovenaren bleven het lastig hebben met Go Ahead-spitsen Manu en Hendriks, maar kregen zelf de beste kansen. Zo had Luuk de Jong na een goede uitbraak de keuze uit drie medespelers, maar schoof de ongelukkig spelende spits de bal zo in de handen van Zwarthoed. Invaller Steven Bergwijn deed dat in een vergelijkbare situatie een stuk beter en bediende Andrés Guardado, die zijn eerste van het seizoen binnenschoot: 1-3.

PSV blijft derde in de Eredivisie en heeft 58 punten na 26 wedstrijden, één punt minder dan nummer twee Ajax dat een wedstrijd minder gespeeld heeft. De achterstand op Feyenoord, dat eveneens pas 25 duels speelde, bedraagt vijf punten. Go Ahead Eagles is de nieuwe hekkensluiter van de Eredivisie met twintig punten na 26 optredens.