Gastland Polen pakt laatste strohalm op EK Onder-21

De talenten van Polen hebben maandagavond het eerste punt gepakt op het EK Onder-21. Tegen Zweden keek het gastland lang aan tegen een achterstand, maar vlak voor tijd werd het alsnog 2-2.

Het gelijkspel betekent dat Polen nog niet uitgeschakeld is op het toernooi in eigen land, maar er moet een klein wonder gebeuren willen de Polen nog doorgaan. In het duel met Zweden kwam het thuisland net als tegen Slowakije vroeg op voorsprong, Lukasz Moneta ramde al na zes minuten de openingstreffer achter de Zweedse doelman.

Tegen Slowakije hield Polen de 1-0 niet lang in stand, ook in het duel met Zweden viel voor rust al de gelijkmaker. Carlos Strandberg kopte een rebound binnen en zette de winnaar van het vorige EK naast Polen. Nog voor de pauze werd het erger voor het gastland, Jacob Larsson knikte keihard raak na een corner: 1-2.

In de tweede helft probeerde het thuisspelende land er nog wat van te maken in Lublin en gesteund door het publiek lukte Polen het om in de laatste minuten de gelijkmaker te forceren. Krzysztof Piatek stond nog geen vijf minuten in het veld toen hij zijn waarde bewees voor zijn land. Hij werd neergetrokken in de zestien en kreeg een penalty mee. David Kownacki ging achter de bal staan en faalde niet: 2-2.

Voor Polen betekent de remise tegen Zweden het eerste punt op het eindtoernooi. Aangezien alleen de nummer één van de groep zeker is van de halve finale, wordt het een lastig karwei voor Polen om de knock-outfase te bereiken. Op 22 juni moet Polen winnen van groepsleider Engeland (vier punten), terwijl het daarna afhankelijk is van resultaten in eigen en de resterende groepen.

Zweden kreeg naast de late tegentreffer nog een klap te verwerken tegen Polen. Sterkhouder Simon Tibbling, middenvelder van FC Groningen, viel geblesseerd uit na een stevig duel. Over de ernst van de blessure is nog niets bekend.