Friese derby prooi voor gelukkig Heerenveen

SC Heerenveen heeft in eigen huis aartsrivaal SC Cambuur verslagen (2-0). De ploeg van Foppe de Haan, de interim-trainer die zijn honderdste thuiszege in de Eredivisie boekte, kreeg de doelpunten bijna cadeau.

Heerenveen kende een bliksemstart en kwam al in de vierde minuut op voorsprong. De thuisploeg kreeg daarbij hulp van Wessel Dammers. De verdediger van Cambuur promoveerde een voorzet van Caner Cavlan tot doelpunt. De openingsfase in het Abe Lenstra Stadion was spectaculair, want twee minuten na de eigen treffer van Dammers waren de bezoekers dicht bij de gelijkmaker. De als spits gestarte Sander van de Streek stuitte echter op doelman Erwin Mulder.

Diens collega Leonard Nienhuis moest niet veel later ingrijpen en deed dat uitstekend bij een harde kopbal van Mitchell Te Vrede, op aangeven van opnieuw Cavlan. Heerenveen kwam in het restant van de eerste helft eigenlijk geen moment in de problemen. Cambuur was aanvallend onmachtig en mocht van geluk spreken dat ook de aartsrivaal dramatisch is gestart aan het seizoen en daardoor niet overloopt van zelfvertrouwen. Maar na ruim een half uur kreeg de thuisclub opnieuw hulp.

Een hoog geheven been van Djavan Anderson leek Cavlan niet te raken, maar scheidsrechter Richard Liesveld besloot een strafschop toe te kennen. Te Vrede ontfermde zich over dit buitenkansje en maakte vanaf elf meter geen fout (foto). Het was zijn eerste doelpunt sinds de eerste speelronde, toen de van Feyenoord overgekomen spits zijn debuut voor Heerenveen opluisterde met een goal tegen De Graafschap (3-1).

Na de 2-0 leek Cambuur er helemaal niet meer in te geloven, al kwam de club uit Leeuwarden een kwartier voor tijd vanuit het niets bijna terug in de wedstrijd. Een vrije trap van invaller Jack Byrne spatte echter uiteen op de kruising. Aan de andere kant kregen Cavlan, Te Vrede en Kenny Otigba nog kansen op een derde treffer voor Heerenveen, maar dat leed bleef Cambuur bespaard.

SC Heerenveen pakte onder interim-coach Foppe de Haan daardoor vier punten in twee duels (tegenover zeven in negen wedstrijden onder de opgestapte Dwight Lodeweges) en stijgt naar de dertiende plaats in de Eredivisie. SC Cambuur, dat nog altijd wacht op zijn eerste overwinning van het seizoen, blijft met zes punten steken op de zeventiende en voorlaatste plaats.