Frankrijk slaat aanval Zweden af in groep Oranje

Reacties

Zweden heeft Frankrijk in het WK-kwalificatieduel in Groep A, de poule van Oranje, tot het uiterste gedreven. Pas nadat Emil Forsberg uit een vrije trap verrassend de score had geopend, rechtten Les Bleus de rug: 2-1. De ploeg van bondscoach Didier Deschamps verstevigde daarmee de koppositie, die recht geeft op een direct ticket voor het toernooi in Rusland.

Frankrijk slaat aanval Zweden af in groep Oranje

Het treffen tussen de twee voornaamste concurrenten van het Nederlands elftal stond twee dagen eerder dan gepland op het programma, omdat spelen op 13 november gezien de aanslagen van vorig jaar in Parijs ten tijde van de oefeninterland tussen Frankrijk en Duitsland op die datum te pijnlijk was. Hoe gevoelig dat nog ligt, maakte de indrukwekkende minuut (zie foto midden) stilte voorafgaand aan de aftrap in het eensgezinde Stade de France wel duidelijk.

Of het iets met de geladen sfeer te maken had valt niet te zeggen, maar Frankrijk was in Parijs in het eerste uur geen schim van de ploeg die vorige maand van begin tot eind domineerde in De Arena (0-1). Zweden, dat in september Oranje op 1-1 hield, verdedigde gegroepeerd en was regelmatig gevaarlijk. Zo vergat John Guidetti de bal binnen te tikken bij een vrije trap en was Laurent Koscielny net op tijd om een schot van Ola Toivonen onschadelijk te maken.

Doelman Hugo Lloris hield zijn doel daardoor aanvankelijk schoon, ook toen daar het nodige kunst- en vliegwerk voor nodig was zoals bij een gevaarlijke voorzet van Emil Forsberg in de tweede helft. Toen de middenvelder van RB Leipzig niet veel later mocht aanleggen voor een vrije trap, was Lloris echter verslagen. De geplaatste inzet verdween over de Franse muur in het doel, de sluitpost van Tottenham Hotspur kon er alleen maar naar kijken.

Frankrijk had daar tot dan toe alleen wat schoten uit de tweede lijn tegenover gezet, maar sloeg na de tegengoal razendsnel terug. Een vrije trap van Dimitri Payet belandde via de hoofden van Raphaël Varane en Paul Pogba en de onderkant van de lat achter de Zweedse doelman Robin Olsen, die acht minuten later niet voor het eerst in de fout ging toen de buitenspel lopende Antoine Griezmann hem hinderde bij een voorzet vanaf de rechterflank. Payet profiteerde: 2-1.

Zweden kreeg via Jimmy Durmaz en invaller Isaac Thelin nog mogelijkheden op de gelijkmaker, maar Frankrijk gaf de overwinning niet meer uit handen. Na de valse start in en tegen Wit-Rusland (0-0) boekten Les Bleus daardoor de derde zege op rij in de WK-kwalificatiereeks. Voor Oranje is de nederlaag van Zweden goed nieuws. De ploeg van bondscoach Danny Blind kan zondag met een zege op Luxemburg weer op gelijke hoogte komen met de nummer twee van Groep A.

Stand Groep A
Frankrijk 4-10 (7-2)
Zweden 4-7 (6-3)
Nederland 3-4 (5-3)
Bulgarije 3-3 (5-10)
Wit-Rusland 3-2 (2-5)
Luxemburg 3-1 (4-6)

De nummers één plaatsen zich rechtstreeks voor het WK 2018 in Rusland. De best acht nummers twee spelen play-offs.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.