Frankrijk ook langs Rusland, Turkije wint in Oostenrijk

Frankrijk was thuis duidelijk te sterk voor Rusland. Oostenrijk en Zwitserland gingen op eigen bodem verrassend onderuit tijdens vriendschappelijke interlands in aanloop naar het EK.

Frankrijk - Rusland 4-2
Vier dagen na de 2-3 op bezoek in Nederland deed de ploeg van bondscoach Didier Deschamps ook tegen Rusland zelfvertrouwen op. N'Golo Kanté zorgde op zijn 25ste verjaardag met zijn eerste interlandtreffer voor 1-0, waarna André-Pierre Gignac met een vallende kopbal de voorsprong verdubbelde. Beide assists kwamen op naam van Antoine Griezmann.

Elf minuten na rust kwamen de bezoekers via Aleksandr Kokorin terug in de wedstrijd, maar door een schitterende vrije trap van Dimitri Payet werd het niet veel later 3-1. Na de 3-2 van Yuri Zhirkov was het slotakkoord voor Kingsley Coman, die - eveneens met zijn eerste interlandgoal - de eindstand bepaalde op 4-2.

Gastland Frankrijk speelt komende zomer op het EK in de groepsfase tegen Roemenië, Albanië en Zwitserland. Rusland treft Engeland, Slowakije en Wales.

Ierland - Slowakije 2-2
In het Aviva Stadium in Dublin zorgden Ierland en Slowakije voor een spectaculaire eerste helft. Miroslav Stoch (ex-FC Twente) zorgde na een klein kwartier voor 0-1, maar dankzij benutte strafschoppen van Shane Long en James McClean stond het tien minuten later 2-1. Door een eigen doelpunt van Paul McShane gingen beide landen rusten met een gelijke stand.

Na de pauze viel er veel minder te beleven en werd er ook niet meer gescoord. Ierland speelt op het EK tegen België, Italië en Zweden, terwijl Engeland, Rusland en Wales de tegenstanders zijn van Slowakije.

Zweden - Tsjechië 1-1
Het duel in de Friends Arena in Solna tussen Zweden en Tsjechië, die komende zomer allebei present zijn op het EK, leverde geen winnaar op. Marcus Berg (ex-FC Groningen en -PSV) opende in de veertiende minuut op aangeven van Martin Olsson de score namens de thuisploeg, maar twaalf minuten later lag de bal al aan de andere kant in het net. Matej Vydra was de doelpuntenmaker.

Aangezien er in de resterende 64 minuten niet meer werd gescoord, eindigde de wedstrijd onbeslist. Zweden speelt komende zomer in de groepsfase tegen België, Ierland en Italië, terwijl Tsjechië - in de kwalificatiereeks nog twee keer te sterk voor Nederland en mede daardoor winnaar van Groep A - op het EK uitkomt tegen Kroatië, Spanje en Turkije.

Oostenrijk - Turkije 1-2
Op eigen veld ging Oostenrijk verrassend onderuit tegen Turkije, waar de in Zaandam geboren Oguzhan Özyakup een basisplaats had. Halverwege de eerste helft zorgde Zlatko Junuzovic na voorbereidend werk van Marko Arnautovic nog wel voor 1-0, maar in de 43ste minuut trok Hakan Çalhanoglu de stand gelijk door een vrije trap schitterend binnen te schieten.

Daar bleef het niet bij, want in de 56ste minuut bepaalde Arda Turan de eindstand op 1-2. Oostenrijk treft komende zomer op het EK achtereenvolgens Hongarije, Portugal en IJsland, terwijl Turkije - dat Nederland in de kwalificatiereeks achter zich liet - speelt tegen Kroatië, Spanje en Tsjechië.

Zwitserland - Bosnië-Herzegovina 0-2
De voorbereiding op het EK verloopt voor Zwitserland nog niet naar wens, want net als vrijdag op bezoek in Ierland (1-0) ging de ploeg van de Bosnische bondscoach Vladimir Petkovic onderuit. Deze keer was Bosnië-Herzegovina te sterk voor de Zwitsers, die na een klein kwartier op achterstand kwamen door een doelpunt van Edin Dzeko.

In de 57ste minuut maakte Miralem Pjanic er 0-2 van. Bosnië ontbreekt komende zomer op het EK, terwijl Zwitserland in Groep A speelt tegen Albanië, Frankrijk en Roemenië.

Luxemburg - Albanië 0-2
Albanië boekte op bezoek in Luxemburg een moeizame overwinning. Door treffers van Armando Sadiku en Sokol Cikalleshi in het laatste half uur keerde de ploeg van bondscoach Gianni De Biasi uiteindelijk huiswaarts met een zege.

Albanië, dat komende zomer debuteert op een EK-eindronde, speelde de hele tweede helft tegen tien man. Op slag van rust had Jonathan Joubert de rode kaart gekregen. Vitesse-aanvaller Milot Rashica maakte zijn debuut voor Albanië.