Frankrijk eerste Europese wereldkampioen sinds 1999

Frankrijk zorgde op het Jeugd-WK in Turkije eindelijk weer eens voor Europees succes. De Fransen bezorgde Europa de eerste wereldtitel sinds 1999.

Frankrijk eerste Europese wereldkampioen sinds 1999

De formatie van bondscoach Pierre Mankowski versloeg in de WK-finale Uruguay na het nemen van strafschoppen. Frankrijk was er tot dit toernooi nooit in geslaagd zich bij de laatste vier te scharen. Met spelers als Paul Pogba, Geoffrey Kondogbia, Yaya Sanogo en doelman Alphonse Aréola beschikten de Fransen over uitstekende spelers.

Op het wereldkampioenschap voor spelers onder twintig jaar heersen doorgaans de Zuid-Amerikaanse landen. Brazilië, de winnaar van de vorig editie in 2011, veroverde de wereldtitel vijf keer. Argentinië (winnaar in 2005 van het in Nederland gehouden titeltoernooi) is zesvoudig winnaar. Verliezend finalist Uruguay won nooit. In 1997 en 1983 verloren de Uruguayanen ook de eindstrijd.

Spanje was de laatste Europese wereldkampioen in deze leeftijdscategorie in 1999. Daarna waren de wereldtitels voor Argentinië, Brazilië, nog twee keer Argentinië, Ghana en weer Brazilië. Andere Europese winnaars waren Portugal (in 1989 en 1991), Joegoslavië (in 1987), West-Duitsland (in 1981) en de Sovjet-Unie (in 1977).

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen