Francesco Totti wint gevecht tegen de tijd

Reacties

De vijfde speelronde van de Serie A begint dinsdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Francesco Totti wint gevecht tegen de tijd

Francesco Totti's doelpunt in de 36ste minuut tegen Sassuolo van zondag leek er een als zovelen. Een schot laag in de hoek na een fout van de tegenstander. Totti juichte eventjes, maar maakte er verder geen groot theater van. Een bijzondere goal was het echter wél; het was zijn driehonderdste in het shirt van AS Roma. Woensdagavond tegen Sampdoria (aftrap 20.45 uur) gaat hij op jacht naar nummer 301.

Toen Totti op 28 maart 1993 zijn debuut maakte voor Roma, kondigde de komst van Lucas Digne en Juan Iturbe zich nog slechts aan in de vorm van een bolling in de buik van hun moeders. Antonio Rüdiger lag net een paar weken aan de borst. Alessandro Florenzi, Kostas Manolas en Mohamed Salah deden hun behoefte in een luier. Kevin Strootman en Miralem Pjanic brachten de dag grotendeels door met een speen in hun mond. Edin Dzeko en Radja Nainggolan speelden met blokken.

Daniele De Rossi, met zijn 32 jaar tegenwoordig een routinier, zat nog op de basisschool toen Totti zijn eerste doelpunt maakte. Dat was op 4 september 1994 tegen Foggia (onderstaande video). Dat was het seizoen van het puntertje van Patrick Kluivert in Wenen, het jaar waarin Marco Borsato doorbrak met Dromen Zijn Bedrog en Ronaldo met dertig goals topscorer werd van de Eredivisie. Niets is meer hetzelfde als toen, behalve de plek van Totti in de aanval van Roma.

Totti is een van de allerlaatste exemplaren van een vrijwel uitgestorven soort. Hij is een levende legende, die de verlokkingen van het grote geld weerstond omdat er niets op kan tegen wat hij het allerliefste doet: voetballen voor Roma.

Zondag wordt Totti 39 jaar. Hij heeft twee wensen: nog één keer kampioen worden en Silvio Piola achterhalen als all-time topscorer van de Serie A. Daar heeft hij nog dertig goals voor nodig. Als het nodig is, gaat Totti tot ver na zijn veertigste door om beide dromen te verwezenlijken. Vorig jaar sloot hij zelfs niet uit dat hij doorvoetbalt tot Roma's nieuwe stadion er staat. De eerste paal moet nog de grond in. Dus mogen zelfs de Romeinse brugklassers van nu dromen van een plek in de aanval naast de grootste voetballer die Roma ooit gehad heeft. Want de tijd heeft op alles vat, behalve op Totti.

Programma
Udinese 22-09
20:45
AC Milan
Carpi 23-09
20:45
Napoli
Chievo 23-09
20:45
Torino
Fiorentina 23-09
20:45
Bologna
Internazionale 23-09
20:45
Hellas Verona
Juventus 23-09
20:45
Frosinone
Lazio 23-09
20:45
Genoa
Palermo 23-09
20:45
Sassuolo
Sampdoria 23-09
20:45
AS Roma
Empoli 24-09
20:45
Atalanta Bergamo
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.