Foto en z'n Verhaal: Blatter doet wenkbrauwen fronsen

De potindeling voor de WK-loting leek na het bekendmaken van de groepshoofden al volledig vast te staan. Waar de landen in Pot 1 die beschermde status kregen op basis van hun WK-ranking, wordt de samenstelling van Pot 4 – die met Europese landen – plotseling bepaald door loting.

Foto en z'n Verhaal: Blatter doet wenkbrauwen fronsen

Het is weer een nieuw hoofdstuk in het onnavolgbare beleid van de FIFA. Voorzitter Sepp Blatter deed de wenkbrauwen deze week ook al fronsen door de aanvangstijden rond het middaguur van liefst 24 WK-duels in het snikhete Brazilië te handhaven. Dit alles volledig in strijd met zijn uitspraken van een week eerder en de regelgeving van de wereldvoetbalbond FIFA ten aanzien van gezondheidsrisico's van spelers bij temperaturen boven de dertig graden Celcius.

Dat ook de procedure voor de WK-loting onderhevig is aan de willekeur van de wispelturige Zwitser bleek dinsdag. De algemene verwachting was dat Frankrijk als laagst gerangschikte Europese WK-ganger was veroordeeld tot een plek in de op papier zwakkere Pot 2 met twee Zuid-Amerikaanse en vijf Afrikaanse landen, maar mogelijk ontspringen Les Bleus de dans door de beslissing van Blatter, die geheel toevallig nauwe banden heeft met UEFA-voorzitter Michel Platini, een Fransman.

KNVB-directeur Bert van Oostveen sprak woensdag al zijn verwondering uit over de gang van zaken, die mogelijk ten koste van het Nederlands elftal gaat. Nederland leek – na het op een haar na mislopen van een status als groepshoofd – zeker van de sterk bezette Pot 4, maar de relatief hoge FIFA-ranking telt plotseling niet meer mee nu moet worden bepaald welk van de Europese landen buiten die relatief gunstige koker valt.

De gang van zaken in aanloop naar de WK-loting is aanleiding voor een nieuwe editie van Foto en z'n Verhaal. Aan jullie de taak om de beeltenissen van de vrolijk lachende Blatter en Platini via onderstaand invulformulier van een passend bijschrift te voorzien.

• 'Finale Zwitserland - Frankrijk, we loten wel wie er wint...'
Frans Seijsener

• Blatter: 'Waarom Frankrijk niet in Pot 2 zit? Dat wilde Plati-nie.'
Rik Baas

• Platini: 'Denk om het afstapje.'
Robin Huber

• Zelfs Blatter begrijpt eigen beleid niet meer.
Pascal Peeters

• Blatter: 'Bij deze! Frankrijk zit in Pot 4. Je hebt mijn rekeningnummer, toch?'
Maarten Oost

• Blatter en Platini: 'Dat jullie sowieso denken dat die loting nog verricht moet worden! Wij weten allang hoe de poules eruit zien.'
Bas Swillens

•  Cover voor deel 3 van Voetbal & Maffia: 'MATCHFIXING binnen de FIFA'.
Jos Schoemaker

• Blatter: 'Haha Michel, die Hollanders hopen nog steeds op een makkelijke poule.'
Alex van der Hulst

Blatter: 'Ik loot als een commandant.'
Robbie van Hooff

Blatter: 'Pot 1, 2 of 4, wat maakt mij het uit. Als er maar geen gaten in het podium zitten.
Stef de Waal

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen