Fortuinlijke goals Ajax bezorgen PEC Zwolle eerste verlies

Vier dagen voor het treffen in de Champions League met Barcelona heeft Ajax allerminst een sterke indruk achtergelaten. In de thuiswedstrijd tegen Eredivisiekoploper PEC Zwolle mocht het van geluk spreken dat het voor het eerst in drie wedstrijden weer eens won: 2-1.

Fortuinlijke goals Ajax bezorgen PEC Zwolle eerste verlies

Na de gelijke spelen tegen SC Heerenveen (3-3) en FC Groningen (1-1) hoopte Ajax-trainer Frank de Boer de Amsterdammers nieuw elan te geven door Lerin Duarte te laten debuteren en verder ook Danny Hoesen (in plaats van Kolbeinn Sigthórsson) en Viktor Fischer (ten koste van Bojan Krkic) vanaf de aftrap te laten spelen. Het had echter weinig effect.

Tegen de Zwolse koploper had Ajax weliswaar het meeste balbezit, maar zoals al eerder dit seizoen bleek had de landskampioen moeite om daar ook daadwerkelijk iets mee te doen. Voor rust kon alleen Stefano Denswil met een kopbal het doel van Zwolle-sluitpost Kevin Begois serieus onder vuur nemen (foto onder). Duarte toonde bij dat moment met een uitstekende voorzet aan een versterking voor Ajax te kunnen zijn.

Tot teleurstelling van De Boer bleef het daar echter bij. Ajax mocht zelfs van geluk spreken dat het in de eigen Amsterdam Arena niet op achterstand kwam. Zwolle schroomde niet om de aanval te zoeken en had pech dat een doelpunt van Mustafa Saymak werd afgekeurd wegens buitenspel. De twintigjarige vleugelspits stond op een lijn met de Ajax-defensie, toen hij profiteerde van een fout van Ajax-keeper Kenneth Vermeer, maar werd desondanks teruggefloten.

Dat Zwolle uiteindelijk alsnog ten onder ging, had het volledig aan zichzelf te danken. Eerst liet de doorgebroken Fred Benson oog in oog met Vermeer na om zijn derde doelpunt van het seizoen te maken, vervolgens kon Ajax voor het eerst sinds 18 augustus (2-1 tegen Feyenoord) weer een overwinning bijschrijven door fouten van Kamohelo Mokotjo en Kevin Begois.

Ajax had zelf nog nauwelijks kansen gecreëerd, toen Mokotjo een ongevaarlijke voorzet van Ricardo van Rhijn onnodig in de voeten van zijn landgenoot Thulano Serero schoot. Het schot van de 23-jarige middenvelder was niet dusdanig goed dat het een doelpunt opleverde, maar omdat Mokotjo nog op de grond lag en zo Begois hinderde kwam Ajax toch op voorsprong.

Vier minuten later was Begois zelf debet aan de tweede Ajax-goal. Bij een uittrap leverde hij de bal zomaar in bij Serero, waarna de (net als Siem de Jong) ingevallen Kolbeinn Sigthórsson de paal raakte en Maikel van der Werff de bal via zijn hoofd in het doel werkte (foto).

In de slotfase had Guyon Fernandez zijn naam als supersub nog bijna eer aan gedaan door de aansluitingstreffer te maken, maar nadat de vervanger van Benson Vermeer had omspeeld stond Denswil op de doellijn een treffer in de weg. Giovanni Gravenbeek bracht de spanning een minuut voor tijd nog heel even terug, door met een schitterende poging van afstand via de onderkant van de lat raak te schieten. Het leverde Zwolle evenwel niks op, omdat Saymak in blessuretijd naast schoot.

Daardoor kan PSV de ploeg van trainer Ron Jans later op de avond voorbij gaan op de ranglijst als het thuis wint in de topper tegen FC Twente. Doordat Ajax de gelukkig verkregen drie punten over de streep trok naderde het Zwolle op de ranglijst tot op twee punten.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen