Fiorentina grijpt de macht met Toscaans totaalvoetbal

Reacties

De zevende speelronde van de Serie A begint zaterdagavond. VI-redacteur Reon Boeringa blikt vooruit.

Fiorentina grijpt de macht met Toscaans totaalvoetbal

Juventus ligt op apegapen, AC Milan en Napoli zijn zoekende, terwijl AS Roma en Lazio met vallen en opstaan aan het seizoen zijn begonnen. In die context pleegde Fiorentina zondag op bezoek bij het tot dan toe foutloze Internazionale een machtsgreep. Door de 1-4 zege in Milaan staat Fiorentina voor het eerst sinds 1999 bovenaan in de Serie A.

De wijze waarop Fiorentina de vloer aanveegde met Inter was imponerend. De van FC Basel overgekomen trainer Paulo Sousa heeft het verzorgde spel dat La Viola onder zijn voorganger Vincenzo Montella al speelde geperfectioneerd en voorzien van pressing en positiewisselingen.

Het resultaat is Toscaans totaalvoetbal, met Borja Valero gangmaker. Hij is op papier linksbuiten in een 3-4-3/3-4-2-1-systeem, maar heeft een vrije rol en drijft tegenstanders tot wanhoop door dan weer op het middenveld en dan weer achter de spits op te duiken. Vanaf rechts vervult Josip Ilicic een soortgelijke rol. Jakub Blaszczykowski en Marcos Alonso zijn de onvermoeibare pendelaars op de flanken. Nikola Kalinic is als spits aanspeelpunt en afmaker ineen. Tegen Inter nam hij drie goals voor zijn rekening.

Spelers van Fiorentina vieren feest in Stadio Giuseppe Meazza na de zege op Inter.
Spelers van Fiorentina vieren feest in Stadio Giuseppe Meazza na de zege op Inter.

Zondagavond om 20.45 uur ontmoet Fiorentina met Atalanta Bergamo een andere club die verrassend sterk begonnen is. De Nerazzurri eindigden vorig seizoen net boven de degradatiestreep, maar verloren deze jaargang pas een keer en staan daardoor knap in de subtop. De van SC Heerenveen overgekomen Marten de Roon is razendsnel uitgegroeid tot steunpilaar in Noord-Italië. Zondag wacht hem in Florence waarschijnlijk zijn zwaarste wedstrijd tot nu toe.

Voor conclusies is het na zes speelronden natuurlijk te vroeg. Maar zolang de gerenommeerde topclubs blijven morsen en La Viola zo blijft voetballen als vorige week in Milaan, is er geen enkele reden om aan te nemen dat Fiorentina geen rol kan blijven spelen in de top van de Serie A.

Programma
Carpi 03-10
18:00
Torino
Chievo 03-10
20:45
Hellas Verona
Empoli 04-10
12:30
Sassuolo
Palermo 04-10
15:00
AS Roma
Sampdoria 04-10
15:00
Internazionale
Udinese 04-10
15:00
Genoa
Juventus 04-10
18:00
Bologna
Lazio 04-10
18:00
Frosinone
Fiorentina 04-10
20:45
Atalanta Bergamo
AC Milan 04-10
20:45
Napoli
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.