Finnbogason trotse topscorer, nachtmerrie Van Basten

Reacties

Met een benutte penalty bij RKC (0-3) heeft Alfred Finnbogason zijn seizoen in stijl besloten. De IJslander tilde zijn doelpuntentotaal naar 29 en is daarmee topscorer van de Eredivisie geworden. Trainer Marco van Basten kijkt vooruit naar de play-offs, waarin uitgerekend zijn toekomstige werkgever AZ de opponent zal zijn.

Finnbogason trotse topscorer, nachtmerrie Van Basten

'Dit is heel mooi. Ik ben heel trots op de topscorerstitel', jubelde Finnbogason voor de camera's van FOX Sports. 'Ik ben blij dat ik met mijn goals de ploeg heb kunnen helpen naar een mooie vijfde plek.' Met zijn prestatie schaart Finnbogason zich in een fraaie rijtje voormalige Friese topschutters. Klaas-Jan Huntelaar, Afonso Alves en Bas Dost werden allemaal al eens topscorer in het shirt van Heerenveen.

Dit seizoen eindigt Finnbogason op 29 goals in 31 duels. Vorig seizoen stokte zijn teller bij 24, na 33 wedstrijden. 'Mijn doelstelling was meer goals te maken dan vorig jaar. Ik wilde tonen dat ik geen eendagsvlieg was. Dat is gelukt', aldus de spits, die zaterdag zijn tiende (!) benutte penalty liet bijschrijven (foto). Drie van die rake strafschoppen waren dit seizoen tegen RKC, waarvan eentje dus vandaag.

Trots
Er was meer reden voor blijdschap van Finnbogason. 'Ik heb ook tien assists gegeven. En daar ben ik misschien wel het meest trots op. Vandaag had ik ook weer een assist bij de 2-0. In dat deel van mijn spel heb ik misschien wel de grootste  stappen gemaakt.

Marco van Basten en Bilal Basacikoglu, een van de jongelingen die definitief doorbrak bij SC Heerenveen dit seizoen. Volgt een Europa League-ticket als beloning?
Marco van Basten en Bilal Basacikoglu, een van de jongelingen die definitief doorbrak bij SC Heerenveen dit seizoen. Volgt een Europa League-ticket als beloning?

Door de knappe vijfde plaats wachten de play-offs om Europa League-voetbal. AZ is de eerste tegenstander. Daarna volgt mogelijk een duel met Vitesse of FC Groningen. Finnbogason: 'We waren al zeker van de play-offs, maar wilden meer. Helaas zat de vierde plek er niet meer in. Maar we zijn de competitie heel goed geëindigd. We hebben zes duels op rij niet verloren en de laatste vier zelfs gewonnen, dus we gaan met een goed gevoel naar de play-offs. Of ik een voorkeur had? Nee. We hebben van zowel AZ als Groningen zes punten gepakt dit seizoen.'

Van Basten
Voor trainer Marco van Basten lonkt nu in de play-offs een saillant tweeluik. Hij kan de club waar hij volgend seizoen werkt gaan uitschakelen. 'Dit is niet echt een droomtegenstander. Misschien is dit wel een nachtmerrie', grapte San Marco  tegenover de NOS. 'We moeten nu goed presteren.  Dat wordt interessant. Ik sta nu nog onder contract bij Heerenveen. Ik ga alles proberen zo goed mogelijk in te vullen. Ik heb hier mijn werk te doen.'

De coach van de Friezen is tevreden over het seizoen. 'Wij kunnen trots achterom kijken. Vijfde worden met deze jonge ploeg is prima. Al zit er zeker nog rek in. Dit team kan nog beter. We moeten dwingender en bepalender zijn en kunnen dus eigenlijk niet zoals vandaag aan de wedstrijd beginnen. Dat is de volgende stap.' Onder Van Basten braken veel jongelingen door in Friesland. 'En wat dat betreft is het wel jammer dat ik volgend seizoen niet meer met hen kan werken', besloot Van Basten die echter zelf wegwilde bij Heerenveen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.