Figo pleit voor WK met 48 landen

Reacties

Luis Figo heeft de agenda bkendgemaakt waarmee hij FIFA-president hoopt te worden. De Portugese oud-voetballer wil 2,5 miljard euro steken in voetbalontwikkeling en het aantal WK-deelnemers uitbreiden tot 40 of 48.

Figo pleit voor WK met 48 landen

Dat vertelde Figo donderdag op een persconferentie in Londen. Over de mogelijke extra deelnemers aan het WK meldde hij: 'Ik denk dat we moeten overwegen van 32 naar 40 of zelfs 48 WK-landen te gaan.'

'Ik geloof erin dat deze uitbreiding meer inkomsten genereert, en dat dit vooral niet-Europese landen zou moeten betreffen', aldus de 42-jarige Portugees. Eerder stelde zijn concurrent Michael van Praag al voor het aantal WK-deelnemers uit te breiden tot veertig.

Daarnaast zette Figo vooral in op solidariteit. Zo wil hij 2,5 miljard investeren in het zogenoemde grassroot-level-development. 'Als dit op de juiste manier gebeurt, komt het direct ten goede aan de voetbalkansen voor jongens en meisjes bij alle 209 bonden', zei Figo.

De Portugees heeft ook plannen met de reserves van 1,5 miljard die de FIFA op de bank heeft staan. Daarvan wil Figo een miljard overmaken aan de 209 voetbalbonden die zijn aangesloten bij de wereldfederatie. Dat zou elke organisatie eens in de vier jaar circa negen miljoen euro opleveren.

Spelregels
Ook op het gebied van spelregels kwam Figo met een aantal nieuwe ideeën. Hij wil de buitenspelregel veranderen (actief meedoen in de aanval is niet langer noodzakelijk), doellijntechnologie invoeren en de driedubbele straf bij een overtreding in het strafschopgebied (penalty, rood en schorsing) afschaffen.

Naast Figo zijn ook huidig voorzitter Sepp Blatter, prins Ali Bin-Al Hussein en Van Praag in de race om het presidentschap van de FIFA. De verkiezingen vinden plaats op 29 mei en met zijn voorstellen lijkt Figo vooral de kleinere bonden voor zich te willen winnen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.