FIFA verdrievoudigt compensatie voor afstaan WK-gangers

Reacties

Wereldvoetbalbond FIFA gaat op de komende twee WK's flink meer geld uitkeren aan clubs die internationals moeten afstaan. Zowel in 2018 als in 2022 zal het totaalbedrag op 195 miljoen euro uitkomen.

FIFA verdrievoudigt compensatie voor afstaan WK-gangers

Wat betreft het afgelopen WK in Brazilië stond de FIFA 65 miljoen euro af aan de clubs. In 2018 en 2022 zal dat 195 miljoen euro zijn, hetgeen neerkomt op 7.800 euro per dag dat de speler met het WK of de voorbereiding daarvan bezig is.

Karl-Heinz Rummenigge (foto), de voorzitter van de internationale belangenvereniging van de clubs (ECA), laat weten zeer tevreden te zijn. 'Dit is een mijlpaal voor het Europese clubvoetbal', aldus de Duitser, die bij Bayern München bestuursvoorzitter is.

WK 2022
Ondertussen is het WK van 2022 nog steeds veelbesproken. Donderdag kwam naar buiten dat het toernooi definitief in de wintermaanden november en december plaats zal hebben. Die beslissing zal grote gevolgen hebben voor de clubs. Namens de KNVB zei Bert van Oostveen niet blij te zijn met een winters WK, maar de keuze wel te respecteren. 'De keuze voor een winters WK is democratisch genomen. Daar zullen we ons naar schikken, want uiteindelijk willen we sportief het hoogste haalbare bereiken.'

De KNVB kondigde donderdag wél aan met de belangenverenigingen Eredivisie CV en Coöperatie Eerste Divisie in gesprek te gaan over de aanpassingen met betrekking tot de Nederlandse competities. Ook de mogelijkheid tot financiële compensatie wordt bekeken. 'Het is onredelijk om te verwachten dat clubs de financiële consequenties moeten dragen voor het verplaatsen van een WK door de FIFA', besluit Van Oostveen.

UEFA-voorzitter Michel Platini gaf vrijdag aan te kunnen leven met het besluit het WK van 2022 naar de winter te verplaatsen, met de finale van 18 december als slotstuk. De preses van de Europese voetbalbond denkt de programmering voor de Champions League wel te kunnen aanpassen, maar pleitte voor een oplossing voor het wegvallen van vier data waarop normaal gesproken interlandronden afgewerkt worden.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.