FIFA onderzoekt afspraken Spanje, Portugal en Qatar

De toekenning van de organisatie van het WK in 2018 heeft er een mogelijk nieuw schandaal bij. Spanje en Portugal zouden illegale stemafspraken hebben gemaakt.

FIFA onderzoekt afspraken Spanje, Portugal en Qatar

Spanje en Portugal willen het eindtoernooi over acht jaar samen organiseren, zoals ook Nederland en België in de race zijn voor het WK in 2018. De Iberische kandidaat is onderwerp van onderzoek bij de FIFA.

De FIFA bekijkt of Spanje en Portugal stemafspraken hebben gemaakt met Qatar, dat in 2022 de gastheer wil zijn van het WK. De drie landen zouden elkaar bij de stemming op 2 december steunen.

Spanje en Portugal zien het onderzoek met vertrouwen tegemoet. 'De Iberische kandidaat heeft de FIFA vorige week al verteld dat er geen afspraak is met welke andere kandidaat dan ook', zei Miguel Angel Lopez, voorzitter van het organisatiecomité.

Het is het tweede schandaal rond de toewijzing van het WK in 2018 op 2 december. Eerder bleek uit onderzoek van The Sunday Times dat twee officials bereid waren hun stem te geven in ruil voor een financiële tegenprestatie.

Op 2 december worden de WK's van 2018 en 2022 toegewezen. Naast de combinaties Nederland-België en Spanje-Portugal dingen Rusland en Engeland naar het eindtoernooi over acht jaar. Voor 2022 zijn Japan, Zuid-Korea, Australië, de Verenigde Staten en Qatar kandidaat.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen