FIFA maakt einde aan Chileense WK-hoop: Ecuador 'gewoon' tegen Oranje

Reacties

Ecuador zal in november gewoon actief zijn op het WK in Qatar. Chili hoopte via een tuchtzaak bij de FIFA het ticket over te nemen, maar kreeg nul op het rekest van de wereldvoetbalbond. Zo staat Ecuador op 25 november tegenover het Nederlands elftal.

FIFA maakt einde aan Chileense WK-hoop: Ecuador 'gewoon' tegen Oranje
© Pro Shots

De Chileense bond spande een zaak aan bij de FIFA en stelde dat Byron Castillo, een international van Ecuador, niet voor het land had mogen uitkomen tijdens de WK-kwalificatiereeks. Er zouden bewijzen zijn dat Castillo niet op 25 juli 1995 is geboren in de Colombiaanse stad Tumaco en niet op 10 november 1998 in de Ecuadoriaanse stad General Vilamil Playas.

De ultieme sanctie zou zijn geweest dat Ecuador alle acht duels met Castillo binnen de lijnen reglementair had verloren. Daardoor was Chili geklommen naar plek vier in de Zuid-Amerikaanse kwalificatiereeks en had het land zo het WK-ticket van Ecuador overgenomen.

Advocaat Eduardo Carlezzo, die het land vertegenwoordigde tijdens de zitting, zei eerder dat het schandalig zou zijn als Ecuador het WK-ticket zou behouden. 'Dan is het toernooi besmeurd. Er is simpelweg te veel bewijs. Alle clubs in Ecuador kennen de situatie van Byron Castillo. Moeten we dan met de armen over elkaar gaan zitten als deze feiten er liggen? Dan stop ik als advocaat. We vragen iets wat nog nooit gebeurd is, daarvan zijn we ons bewust. Ik weet zeker dat de beslissing in het voordeel van Chili was uitgevallen als we meer tijd hadden gehad en de loting voor het WK nog niet was verricht.'

De FIFA oordeelde anders en koos de kant van Ecuador, tot grote vreugde van bondsvoorzitter Francisco Egas. 'We wisten altijd al dat we het bij het juiste eind hadden.' In een brief die de bond ontving is te lezen dat de FIFA alle aanklachten richting Ecuador afwijst.

Het lijkt erop dat je één of meerdere social media-scripts op VI.nl hebt uitgeschakeld. Daarom worden er geen social posts of liveblogs geladen. Wijzig hier je instellingen.

Bekijk hier al onze video's
Meer Nederland
Meer over Nederland
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.