FIFA eist levenslang voor organisatie 'nepinterlands'

Reacties

De FIFA wil Banna Tchanilé, voormalig coach van Togo, levenslang schorsen voor het organiseren van nepinterlands in 2010 in Zuid-Afrika. Ook twee Afrikaanse officials komen er niet ongestraft vanaf na onderzoek van de ethische commissie van de wereldvoetbalbond.

FIFA eist levenslang voor organisatie 'nepinterlands'

Tchanilé wordt ervan verdacht samen met Jonathan Musavengana (official van de Zimbabwaanse voetbalbond) en Kirsten Nematandani, voormalig voorzitter van de Zuid-Afrikaanse voetbalbond, verschillende oefeninterlands te hebben georganiseerd met een verzameling spelers die zich voordeed als de nationale ploeg van Togo.

Het elftal verloor in september 2010 met 3-0 van Bahrein en had in juli ook al met Egypte gespard, zonder dat de Togolese voetbalbond daarvan op de hoogte was. Tchanilé, toenmalig assist van de nationale ploeg, werd door de bond van Togo daarom eerder al voor drie jaar geschorst. Nu volgt dus mogelijk een levenslange uitsluiting van alle voetbalgerelateerde activiteiten.

Dat is ook de straf die Musavengana boven het hoofd hangt wegens omkoping en corruptie. Nematandani (op de foto met voormalig FIFA-voorzitter Sepp Blatter) moet volgens de ethische commissie voor zes jaar worden geschorst en een boete van 10 duizend Zwitserse francs betalen. De rechtsprekende kamer van de ethische commissie neemt uiteindelijk het definitieve besluit over de straf.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.