Feyenoord-herinneringen: IJzeren Rinus neemt het voortouw

Reacties

In de week van de release van onze Feyenoord-special blikken we vijf keer terug op een memorabele wedstrijd van de Rotterdammers. Dit keer de legendarische Europa Cup I-finale van 1970 tegen Celtic.

Feyenoord-herinneringen: IJzeren Rinus neemt het voortouw

Als Rinus Israël (foto) en Theo Laseroms achterin stonden bij Feyenoord, was er geen doorkomen aan. Dat is tenminste wat de overlevering ons wil vertellen. Lang niet altijd waar, natuurlijk. Maar in de Europa Cup I-finale hadden IJzeren Rinus en Theo de Tank hun zaakjes inderdaad goed voor elkaar. Celtic begon als favoriet aan de eindstrijd in Milaan, maar een gaatje vinden in de soms bikkelharde maar goed georganiseerde Rotterdamse defensie ging The Lisbon Lions (naar hun EC-zege in 1967) moeilijk af.

Toch leek na Ajax – dat een jaar eerder tegen AC Milan (1-4) kansloos was in de finale – ook Feyenoord aanvankelijk niet de eerste club te worden die Nederland zijn eerste Europa Cup zou bezorgen. Een knal van verdediger Tommy Gemmell uit een vrije trap was de 36-jarige doelman Eddy Pieters Graafland te machtig. Zuur, zeker omdat scheidsrechter Concetto Lo Bello in de baan van het schot stond én Celtic tot dan toe nauwelijks in zijn spel was gekomen.

Rinus Israël loopt juichend weg als hij Feyenoord op gelijke hoogte heeft gezet in de finale tegen Celtic.
Rinus Israël loopt juichend weg als hij Feyenoord op gelijke hoogte heeft gezet in de finale tegen Celtic.

Feyenoord, eerder dat seizoen al te sterk voor titelhouder Milan, liet zich door die tegenslag niet uit het veld slaan. En juist Israël, die zijn verdediging als aanvoerder zo op orde leek te hebben, zorgde ervoor dat de ploeg van Ernst Happel na enkele minuten alweer op de overwinning kon jagen. De 28-jarige verdediger kreeg de bal bij een vrije trap na een onvervalst spelletje overkoppen in de Schotse zestien op zijn hoofd en stuurde de bal uit stilstand richting de verre hoek: 1-1 (foto).

Het was oppassen geblazen voor Celtic, zeker toen Franz Hasil met een streep ook nog eens de paal raakte. Een verlenging was nodig. Daarin sneed Feyenoord zich meteen na de aftrap bijna in eigen vingers. John Hughes kon door een zeldzaam moment van onoplettendheid zo doorlopen naar het doel van Pieters Graafland, maar kreeg de bal er niet in. Dat gold ook voor Feyenoord, totdat Ove Kindvall in de 117de minuut de bal over doelman Evan Williams lepelde na een onbestrafte handsbal van Gemmell.

Het winnende doelpunt van Tjsindvall (zo sprak de beroemde commentator Herman Kuiphof de naam Kindvall altijd uit, op z'n Zweeds) zorgde voor vreugde aan het thuisfront. De Coolsingel (foto onder) stroomde vol na het eerste internationale succes van een Nederlandse club. Ook Voetbal International deelde in de euforie met een nog altijd legendarische kop: De Tsjup is in de Tsjuip. Waardering was er ook voor Israël, die zou worden uitgeroepen tot Voetballer van het Jaar.

Opstelling Feyenoord: Pieters Graafland; Romeijn (106. Haak), Israël, Laseroms, Van Duivenbode; Hasil, Jansen, Van Hanegem; Wery, Kindvall, Moulijn.
Opstelling Celtic: Williams; Hay, Brogan, McNeill, Gemmell; Murdoch, Auld; Johnstone, Hughes, Wallace, Lennox.

VI Legends, Feyenoord

Na de succesvolle specials over de titel van PSV, Ajax twintig jaar na de Champions League-zege en de liefde voor het Engelse voetbal vormt de Feyenoord-special het startpunt van de VI Legends-reeks, waarin we stilstaan bij mijlpalen uit de voetbalgeschiedenis. De Feyenoord-special is hier te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.