Feyenoord-herinneringen: zoete wraak in Klassieker

Reacties

In de week van de release van onze Feyenoord-special blikken we vijf keer terug op een memorabele wedstrijd van de Rotterdammers. We trappen af met De Klassieker van 28 augustus 1960. Nooit vielen er zo veel goals in een wedstrijd tussen Feyenoord en Ajax als toen.

Feyenoord-herinneringen: zoete wraak in Klassieker

De 5-1 nederlaag in de beslissingswedstrijd om de landstitel was nog niet vergeten toen Ajax als titelverdediger naar De Kuip kwam op 28 augustus 1960. Opnieuw scoorden de Amsterdammers vijf keer, maar dat was vier maanden na het behalen van het kampioenschap lang niet genoeg om het ontketende Feyenoord af te stoppen. Het werd liefst 9-5 in het voordeel van de Rotterdammers en is nog altijd de meest doelpuntrijke Klassieker in de historie.

De technisch begaafde linksbinnen Henk Schouten was die dag met vier doelpunten niet te houden, maar zoals gewoonlijk had ook Cor van der Gijp zijn aandeel in de afstraffing van de rivaal. De in Dordrecht geboren midvoor is met veertien treffers topscorer aller tijden van Feyenoord in duels met Ajax en scoorde ook die dag twee keer (foto boven). Daardoor leidde de latere kampioen van Nederland al na vijftien minuten met 3-1, terwijl het een kwartier voor tijd zelfs 9-3 stond.

Mede dankzij de acties en voorzetten van Coen Moulijn (links) groeide Cor van der Gijp (rechts) uit tot topscorer aller tijden van Feyenoord.
Mede dankzij de acties en voorzetten van Coen Moulijn (links) groeide Cor van der Gijp (rechts) uit tot topscorer aller tijden van Feyenoord.

Late treffers van Cees Groot en Sjaak Swart konden de zoete wraak van Feyenoord niet voorkomen. De toeschouwers in De Kuip werden die zondag verwend met aanvallend voetbal. De Tsjechische trainer George Sobotka liet zijn elftal nog met vijf aanvallers spelen. Van der Gijp was de klassieke centrumspits met zijn neus voor doelpunten en enorme kopkracht en had in linksbuiten Coen Moulijn een ideale aangever. Rinus Bennaars, Frans Bouwmeester en Schouten completeerden de voorhoede.   

De 9-5 overwinning op Ajax zou uiteindelijk leiden tot de eerste landstitel in 21 jaar tijd. Feyenoord werd met twee punten meer dan Ajax kampioen van Nederland en vestigde een clubrecord door dat seizoen honderd keer te scoren in de Eredivisie. Van der Gijp was met 29 doelpunten clubtopscorer en is met in totaal 177 goals ook de man met de meeste goals in de historie van Feyenoord. Zijn plaats in het clublied – 'Van der Gijp, daar komt je kans, laat de keeper nou eens vissen' – laat zich verklaren.

Opstelling Feyenoord: Pieters Graafland; Kerkum, Walhout, Veldhoen; Klaassens, Van Woerden; Bennaars, Schouten, Van der Gijp, Bouwmeester, Moulijn.
Opstelling Ajax:
Hoogerman; Van Mourik, Smit, Anderiesen Jr.; Schaaphok, Muller; Swart, Henk Groot, Cees Groot, Prins, Feldmann.
Scoreverloop:
3. Schouten 1-0, 6. Bennaars 2-0, 13. Cees Groot 2-1, 15. Van der Gijp 3-1, 20. Schouten 4-1, 40. Schouten 5-1, 43. Henk Groot 5-2, 57. Moulijn 6-2, 59. Van der Gijp 7-2, 65. Bouwmeester 8-2, 71. Henk Groot 8-3, 74. Schouten 9-3, 81. Cees Groot 9-4, 83. Swart 9-5.

Hoewel niemand in het betaalde voetbal meer doelpunten voor Feyenoord maakte dan Cor van der Gijp, werd de oom van René van der Gijp nooit topscorer van de Eredivisie.
Hoewel niemand in het betaalde voetbal meer doelpunten voor Feyenoord maakte dan Cor van der Gijp, werd de oom van René van der Gijp nooit topscorer van de Eredivisie.
VI Legends, Feyenoord

Na de succesvolle specials over de titel van PSV, Ajax twintig jaar na de Champions League-zege en de liefde voor het Engelse voetbal vormt de Feyenoord-special het startpunt van de VI Legends-reeks, waarin we stilstaan bij mijlpalen uit de voetbalgeschiedenis. De Feyenoord-special is hier te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.