Feyenoord-herinneringen: hoofdrol Kromme tegen Spurs

Reacties

In de week van de release van onze Feyenoord-special blikken we elke dag terug op een memorabele wedstrijd van de Rotterdammers. Dit keer de UEFA Cup-finale van 1974 tegen Tottenham Hotspur, waarvan Feyenoord over twee duels won (2-2, 2-0).

Feyenoord-herinneringen: hoofdrol Kromme tegen Spurs

De eerste helft van de jaren zeventig was een ongekende bloeiperiode voor het Nederlandse voetbal. Nadat Feyenoord het spits had afgebeten in 1970 met de Europa Cup I, volgde Ajax in de drie jaren daarna. Bayern München loste de Amsterdammers in 1974 weliswaar af als beste club van Europa, maar Feyenoord zorgde er wel voor dat er voor het vijfde jaar op rij een Europese beker naar Nederland kwam. De UEFA Cup werd een prooi voor de Rotterdammers.

Feyenoord was begin mei mede door twaalf doelpunten van Willem van Hanegem al kampioen van Nederland geworden. De rol van De Kromme in de finale tegen Tottenham Hotspur was ook van doorslaggevend belang. Door een fraaie vrije trap via de onderkant van de lat ging Feyenoord na een openingsoffensief van Spurs toch met een 1-1 stand de rust in. Verdediger Mike England had vier minuten daarvoor de score nog geopend met een ferme kopbal.

Willem van Hanegem zet Feyenoord tijdens de heenwedstrijd in Londen vlak voor rust op gelijke hoogte met een fraaie vrije trap.
Willem van Hanegem zet Feyenoord tijdens de heenwedstrijd in Londen vlak voor rust op gelijke hoogte met een fraaie vrije trap.

Het heenduel op White Hart Lane groeide uit tot een meeslepend gevecht, waarin al vroeg duidelijk werd dat Feyenoord het in de return in De Kuip zonder zijn spelbepaler moest doen. Van Hanegem kreeg vlak voor de 1-0 een gele kaart en liep daarom tegen een schorsing aan. Toen England de bal bij een vrije trap via verdediger Joop van Daele opnieuw achter de uit zijn doel gekomen Eddy Treijtel werkte, leek het bezoek aan Londen helemaal slecht uit te pakken voor Feyenoord.

De ploeg van trainer Wiel Coerver rechtte echter de rug en vond vijf minuten voor tijd eindelijk een gaatje in de Spurs-defensie. Theo de Jong schoot uit een afgemeten pass van Jørgen Kristensen knap raak in de verre hoek: 2-2. Het bleek de opmaat voor een overtuigende 2-0 zege in De Kuip. Ook zonder Van Hanegem was Feyenoord in staat te excelleren. Tot frustratie van de Spurs-aanhang, die de boel kort en klein sloeg. Een flinke smet op weer een mooie avond voor het Nederlands voetbal.

De rol van Van Hanegem was nog om een andere reden opmerkelijk. Dat seizoen had hij verklaard het niet langer te zien zitten in Rinus Israël. De 32-jarige verdediger werd geplaagd door blessures, maar speelde beide finaleduels mee. De return werd zo een passend afscheid voor Israël, terwijl Van Hanegem ontbrak. Zijn oude trainer Ernst Happel keek er niet van op. 'Willem is een unieke figuur in Nederland, een speler van wereldklasse. Zulke spelers zijn altijd lastig op bepaalde momenten.'

Opstelling Tottenham Hotspur: Jennings; Evans, England, Beal (81. Dillon), Naylor; McGrath, Pratt, Perryman, Peters: Chivers, Coates.
Opstelling Feyenoord: Treijtel; Rijsbergen, Van Daele, Israël, Vos; De Jong, Jansen, Van Hanegem; Ressel, Schoenmaker, Kristensen.
Scoreverloop: 39. England 1-0, 43. Van Hanegem 1-1, 64. Van Daele (e.d.), 85. De Jong 2-2.

Trainer Wiel Coerver toont de UEFA Cup aan De Kuip op 29 mei 1974, nadat Feyenoord de return heeft gewonnen dankzij doelpunten van Wim Rijsbergen en Peter Ressel.
Trainer Wiel Coerver toont de UEFA Cup aan De Kuip op 29 mei 1974, nadat Feyenoord de return heeft gewonnen dankzij doelpunten van Wim Rijsbergen en Peter Ressel.
VI Legends, Feyenoord

Na de succesvolle specials over de titel van PSV, Ajax twintig jaar na de Champions League-zege en de liefde voor het Engelse voetbal vormt de Feyenoord-special het startpunt van de VI Legends-reeks, waarin we stilstaan bij mijlpalen uit de voetbalgeschiedenis. De Feyenoord-special is hier te bestellen.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.