Feyenoord worstelt en komt boven in bekerduel met Roda

Reacties

Feyenoord heeft een punt gezet achter de historisch slechte reeks van de laatste weken. De nummer drie van de Eredivisie plaatste zich dankzij een kopbal van Eric Botteghin voor de halve finale van het KNVB-bekertoernooi (0-1), al was daar op bezoek bij Roda JC Kerkrade wel een verlenging voor nodig.

Feyenoord worstelt en komt boven in bekerduel met Roda

Feyenoord incasseerde in de eerste vier competitiewedstrijden na de winterstop tien doelpunten, met vijf nederlagen op rij (inclusief die tegen NEC van voor de winterstop) tot gevolg. Het was voor trainer Giovanni van Bronckhorst reden met een extra verdediger aan te treden in Limburg. De 5-3-2-formatie had weliswaar tot gevolg dat de Rotterdammers achterin voor de verandering eens weinig weggaven, maar ook dat ze voorin weinig klaarspeelden.

De van een enkelblessure herstelde Michiel Kramer zag vanaf de bank hoe Dirk Kuijt en Eljero Elia met zijn tweeën op zoek moesten naar doelpunten. Maar juist nu de 1 meter 95 lange spits niet in het veld stond, slingerde Feyenoord de ene na de andere voorzet voor het doel van Roda. Benjamin van Leer hoefde echter alleen in actie te komen bij een schot van Kuijt, toen de 35-jarige captain een steekpass van Karim El Ahmadi in ontvangst nam.

Kuijt had even daarvoor zelf Elia in stelling gebracht. Omdat de 28-jarige vleugelspits veel te wild over schoot, kon Roda rustig achterover blijven leunen. Een volley van linksback Ard van Peppen, na een miskleun van Rick Karsdorp, was daarom lange tijd het enige echte wapenfeit van de ploeg van trainer Darije Kalezic. De Bosnische coach besloot na rust dan ook de druk op te voeren door Van Peppen te vervangen voor een extra middenvelder: Hicham Faik.

Dirk Kuijt neemt het doel van Benjamin van Leer onder vuur in de jacht op zijn honderdste doelpunt in het shirt van Feyenoord.
Dirk Kuijt neemt het doel van Benjamin van Leer onder vuur in de jacht op zijn honderdste doelpunt in het shirt van Feyenoord.

De al drie duels op rij ongeslagen Limburgers trokken daardoor het initatief naar zich toe, maar veel meer dan een ongevaarlijk schot van Rydell Poepon en een kopbal van de ingevallen debutant Mike van Duinen voor het doel van Kenneth Vermeer langs leverde dat niet op. Omdat Feyenoord in de tweede helft geen enkel schot op doel loste, was een verlenging tussen de bekerfinalisten van 2008 – de laatste keer dat Feyenoord het toernooi won - onvermijdelijk.

Roda speelde daardoor gerekend over negentig minuten dit seizoen voor de vierde keer gelijk tegen een club uit de topdrie, maar voor de derde keer dit kalenderjaar winnen zat er níét in. Met Bilal Basaçikoglu als vervanger van Elia drong Feyenoord weer iets meer aan. Dat betaalde zich in de 105de minuut uit toen Botteghin uit een corner van Tonny Vilhena zijn eerste treffer in Rotterdamse dienst maakte. Dat was, samen met twee cruciale reddingen van Vermeer, genoeg voor de halve finale.

Na een maand vol rampspoed is er in De Kuip dus weer enige reden tot lachen. De eerste landstitel sinds 1999 is weliswaar uit zicht, maar Van Bronckhorst kan nog wel voor het eerst in acht jaar weer een hoofdprijs pakken. Met De Klassieker van zondag bij Ajax is de volgende cruciale wedstrijd echter alweer in aantocht. Het is de ultieme mogelijkheid het deels mislukte seizoen nog wat meer kleur te geven, al blijft een nieuwe crisis op de loer liggen. Want het lek is nog lang niet boven.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.