Feyenoord sleept met tien man punt uit vuur in Groningen

Feyenoord is op bezoek bij FC Groningen niet verder gekomen dan een gelijkspel (1-1). Daarmee kwamen de Rotterdammers, die verzuimen een reuzestap richting de derde plaats te zetten, goed weg.

De wedstrijd kwam moeizaam op gang, maar ontbrandde halverwege de eerste helft. FC Groningen kreeg in tijdsbestek van twee minuten twee enorme kansen. Eerste redde Kenneth Vermeer uitstekend op een inzet van Tjaronn Chery, terwijl de Feyenoord-doelman kort daarna uitstekend ingreep na een foute terugspeelbal van Miquel Nelom. De rebound werd door Simon Tibbling net naast geschoten.

Waar FC Groningen het naliet om de score te openen, deden de bezoekers dat in de 26ste minuut wel. Na een klutssituatie schoot Clasie via een FC Groningen-verdediger binnen. Chery kreeg niet lang daarna een uitgelezen kans op de gelijkmaker, maar dit keer schoot hij net naast.

De afgelopen transferperiode door Feyenoord begeerde middenvelder leek niet scherp, maar op slag van rust zorgde Chery voor de schitterende gelijkmaker. Van ruim dertig meter schoot hij een vrije trap heerlijk in de kruising. Het was alweer zijn derde doelpunt uit een rechtstreekse vrije trap dit seizoen. Alleen Memphis Depay (zes keer) kan wat dat betreft betere cijfers overleggen dan Chery.

In de tweede helft viel er veel minder te genieten in Groningen. Feyenoord had iets meer controle in de tweede helft, maar kreeg een flinke tegenvaller te verwerken toen Joris Mathijsen in de 65ste minuut geblesseerd naar de kant moest. De verdediger speelde zijn eerste wedstrijd sinds half oktober, maar kreeg weer eens een kans doordat Terence Kongolo met een lieskwetsuur afhaakte.

Feyenoord ontsnapte in de slotfase aan een nederlaag, want na een fantastische actie mikte invaller Juninho Bacuna net naast het doel van Vermeer. Ook werd een doelpunt van Hans Hateboer terecht afgekeurd vanwege buitenspel. De ploeg van trainer Fred Rutten moest de wedstrijd ook nog eens afmaken met tien man, want Boulahrouz kreeg een rode kaart nadat hij een tik had uitgedeeld aan Rasmus Lindgren.

Met tien tegen elf hield Feyenoord uiteindelijk nog een punt over aan de wedstrijd, maar de Rotterdammers zijn daardoor nog niet zeker van de derde plaats. Die geeft aan het einde van dit seizoen recht op een plek in de voorronde van de Europa League. AZ kan zondag, bij een overwinning bij FC Twente, op drie punten komen.

FC Groningen is met nog twee duels voor de boeg achtste met 43 punten, maar SC Cambuur (41 punten), Willem II (40) en FC Utrecht (39) hijgen nog in de nek. De achtste plaats levert deelname aan de play-offs om Europees voetbal op als PEC Zwolle volgende week de KNVB-beker wint ten koste van FC Groningen.