Feyenoord jaagt bij Kuban op langverwacht Europees succes

Voetbal International volgt de Nederlandse clubs in Europees verband op de voet. Donderdagavond (18.00 uur) begint Feyenoord in Rusland aan het tweeluik met Kuban Krasnodar in de play-offs van de Europa League.

Feyenoord jaagt bij Kuban op langverwacht Europees succes

Kuban Krasnodar

Kuban heeft de plaatsing voor de voorronde van de Europa League te danken aan de vijfde plaats van vorig seizoen. Toen eindigde de ploeg met evenveel punten als Spartak Moskou en maar twee puntjes minder FC Anzhi, dat derde werd.

In het afgelopen seizoen ontpopte Kuban zich tot een moeilijk te kloppen ploeg. In de huidige jaargang vallen de resultaten nog wat tegen. Na vijf duels bezet de ploeg de negende plaats, met slechts één zege, drie remises en één nederlaag. Desondanks werd bij Feyenoord allesbehalve positief gereageerd op de stugge Russen toen zij uit de koker kwamen. Technisch directeur Martin van Geel omschreef Kuban al als 'de enige ploeg die hij niet wilde treffen.'

Uitgelicht
Pas enkele weken geleden vertrok Aras Özbiliz bij Kuban Krasnodar. De voormalige Ajacied verkaste voor tien miljoen euro naar Spartak Moskou. 'Feyenoord heeft misschien wat meer kwaliteit, maar dit is voor Krasnodar dé kans om voor het eerst in de historie aan een Europees toernooi deel te nemen. Heel de regio leeft mee', vertelt de aanvaller in De Telegraaf.

'Ze hebben samen met Spartak Moskou de fanatiekste fans van Rusland. De capaciteit van het stadion is, meen ik, 35.000 en tijdens gewone wedstrijden zijn er 20.000 mensen, maar bij de topduels komen er zo'n 30.000.' Ook gaat het weer volgens Özbiliz een rol spelen. 'In de zomer is het gewoon lastig voetballen. Zelfs in de avonduren is het vaak nog een graad of 25.'

Feyenoord

Feyenoord gaat op Russische bodem op zoek naar eerherstel. De Rotterdammers zijn in de Eredivisie nog altijd zonder punten na nederlagen tegen PEC Zwolle (2-1), FC Twente (1-4) en zondag in de De Klassieker tegen Ajax (2-1). Bovendien gloort voor het eerst sinds lange tijd weer deelname aan een Europees toernooi.

Voor de laatste keer dat Feyenoord in de groepsfase van een Europees bekertoernooi stond moeten we alweer terug naar het seizoen 2008/09. In Groep H van de UEFA Cup eindigde de tweevoudig winnaar van dat toernooi (1974 en 2002) als puntloze nummer laatst achter CSKA Moskou, Deportivo La Coruña, Lech Poznan en AS Nancy.

Uitgelicht
Voor Samuel Armenteros kan het duel in Rusland zijn Europese debuut worden. De voormalige aanvaller van Heracles Almelo en Anderlecht hoopt zijn bijdrage te kunnen leveren.

'Ik hoop dat ik iets kan betekenen voor de ploeg', vertelt Armenteros op de clubwebsite. 'Al richting de wedstrijd tegen Ajax merkte ik dat iedereen gretig was, dat spelers hongerig waren. Datzelfde zie ik nu ook terug in de aanloop naar deze wedstrijd. Juist na drie nederlagen op rij groeit de gretigheid binnen de ploeg. We weten ook dat in voetbal alles snel kan omdraaien. Eén goede overwinning kan het verschil al maken.'

Feyenoord in Europa

Feyenoord doet het roemruchte verleden in Europa de laatste seizoenen geen eer aan. Vorig seizoen greep de ploeg van Ronald Koeman helemaal naast plaatsing. Eerst was Dinamo Kiev in de derde voorronde van het miljoenenbal te sterk, waarna Sparta Praag de weg naar het Europa League-toernooi blokkeerde.

Datum Wedstrijd Uitslag Competitie
26/08/2010 AA Gent - Feyenoord 2-0 Play-offs Europa League
31/07/2012 Dinamo Kiev - Feyenoord 2-1 Derde voorronde Champions League
07/08/2012 Feyenoord - Dinamo Kiev 0-1 Derde voorronde Champions League
23/08/2012 Feyenoord - Sparta Praag 2-2 Play-offs Europa League
30/08/2012 Sparta Praag - Feyenoord 2-0 Play-offs Europa League

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen