Feyenoord is terug in titelstrijd door overwinning op PSV

Feyenoord heeft de aanval van PSV op de ongeslagen status in De Kuip met succes afgeslagen. De Rotterdammers wonnen ondanks een 1-0 achterstand bij rust met 2-1 en zijn weer helemaal terug in de titelstrijd. Graziano Pellè (foto) vertolkte bij Feyenoord opnieuw een belangrijke rol door de winnende treffer te maken. Feyenoord is in competitieverband nu 23 thuiswedstrijden ongeslagen.

Feyenoord had in de eerste helft moeite om het PSV, dat zonder de geschorste Mark van Bommel en Atiba Hutchinson aantrad, echt moeilijk te maken. De lijstaanvoerder werd weliswaar regelmatig teruggedrukt op eigen helft, maar echte kansen creëerden de Rotterdammers niet. Jean-Paul Boëtius zorgde met gelegenheidsrechtsback Mathias Zanka Jørgensen als directe tegenstander voor het meeste gevaar, maar hij kon PSV-doelman Boy Waterman met een poging van afstand en een schot vanuit een moeilijke hoek niet passeren.

PSV kreeg in de tegenstoot de beste kansen. Feyenoord-keeper Erwin Mulder moest in de beginfase al gestrekt naar de hoek bij een geplaatste inzet van Tim Matavz. Nadat Jordy Clasie in de 34ste minuut onnodig balverlies had geleden kwam Matavz opnieuw oog in oog met Mulder te staan. De Sloveense spits bewaarde knap het overzicht en bediende Jeremain Lens, die ondanks de aanwezigheid van twee Feyenoord-verdedigers in een leeg doel kon binnenschuiven. In combinatie met de geblesseerd geraakte Bruno Martins Indi (foto boven), zorgde dat tegendoelpunt ervoor dat Feyenoord in de laatste tien minuten voor rust even niet wist wat het aanmoest met zichzelf. De verdediger van Feyenoord moest het veld verlaten na een botsing met Lens en kampte met een pijnlijke hamstring. In de tweede helft was het zelfvertrouwen echter meteen weer terug.

Opmerkelijk was dat PSV-trainer Dick Advocaat juist de angel uit het spel van zijn ploeg haalde door spits Matavz te wisselen voor verdedigende middenvelder Orlando Engelaar. Lens ging centrumspits spelen en Georginio Wijnaldum schoof van het middenveld naar de rechterflank.

De beoogde defensieve zekerheid was echter ver te zoeken bij de Eindhovenaren, want al twee minuten na de hervatting kwam Feyenoord op gelijke hoogte. Clasie vond Ruben Schaken met een uitstekende pass, waarna de dertigjarige rechtsbuiten met Marcelo in zijn nek Waterman al vallend passeerde met een stiftbal. Feyenoord behield daarna het initiatief en bewees andermaal dat winnen in De Kuip tijdens het bewind van trainer Ronald Koeman een hels karwei is voor bezoekers. Ook PSV zwichtte uiteindelijk onder de door de Rotterdammers opgevoerde druk. Nadat Daryl Janmaat en Lex Immers gevaarlijk waren geweest, was het Graziano Pellè die het vonnis in de 68ste minuut velde voor PSV. Met Engelaar en Marcelo in zijn rug draaide de Italiaan soepel naar zijn linkervoet en krulde de bal langs Waterman (foto boven).

Advocaat probeerde zijn elftal met het inbrengen van Jürgen Locadia nog een aanvallende impuls te geven, maar Feyenoord kwam ondanks verwoede pogingen van PSV niet meer in de problemen. Het gat tussen de twee clubs bedraagt op de ranglijst daardoor nog slechts drie punten. PSV is met vijftig punten nog wel eerste, maar moet Ajax mogelijk naast zich dulden. De Amsterdammers trappen om 14.30 uur af tegen ADO Den Haag.

Vervelende bijkomstigheid voor PSV is dat het in de thuiswedstrijd tegen VVV-Venlo van volgende week opnieuw twee spelers moet missen. Timothy Derijck en Jeremain Lens pakten in De Kuip hun vijfde gele kaart en zijn geschorst.

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.