Feyenoord is dé Angstgegner van PSV buiten Eindhoven

In de aanloop naar de 24ste speelronde in de Eredivisie duikt Voetbal International als vanouds in de statistieken. Zondagmiddag staan Feyenoord en PSV tegenover elkaar in De Kuip.

Feyenoord is dé Angstgegner van PSV buiten Eindhoven

FEYENOORD - PSV

Feyenoord verloor in de eigen Kuip voor het laatst op 5 november 2011 (1-0 van NEC).

De 22 thuisduels daarna stonden de Rotterdammers geen nederlaag meer toe. De beste reeks in vijftien jaar (tussen oktober 1995-97 hadden de Rotterdammers een reeks van 35 duels op rij zonder nederlaag).

Feyenoord heeft moeite met standaardsituaties. Van de 31 tegentreffers waren er achttien vanuit een dood moment (58,06 procent).

PSV heeft een ongeslagen reeks van vier uitduels op rij (W2, G2, V0). De Eindhovenaren scoorden in de die uitduels maar liefst veertien keer.

Graziano Pellè scoorde afgelopen weekend tegen PEC Zwolle (3-2 verlies) twee keer en bracht zijn seizoentotaal op zeventien. Dat is een meer dan hij in zijn laatste vijf seizoenen bij elkaar aan competitietreffers produceerde.

De spelers van PSV werden dit seizoen het vaakst betrapt in buitenspelpositie, 83 keer.

Feyenoord werd daarentegen het minst vaak teruggevlagd vanwege buitenspel, 26 keer.

Feyenoord-uit is historisch gezien het lastigste uitduel voor PSV in de Eredivisie. Slechts 17,86 procent van de 56 bezoekjes aan De Kuip leverde winst op.

Van de 56 uitduels met Feyenoord won PSV er slechts tien. Twintig keer eindigde het duel gelijk en de Rotterdammers wonnen 26 keer.

Ook de doelcijfers zijn flink in het voordeel van Feyenoord als het gaat om competitiewedstrijden tegen PSV in De Kuip. 92 keer scoorden de Rotterdammers en de Brabanders 69 keer.

PSV-aanvaller Dries Mertens is de meest waardevolle speler van de Eredivisie met twaalf goals en dertien assists.

Als actieve voetballer kende Feyenoord-coach Ronald Koeman een glorieuze tijd bij PSV. In drie seizoenen speelde de gewezen verdediger 98 competitiewedstrijden en scoorde liefst 51 keer. Koeman werd drie keer landskampioen, won twee keer de beker en in 1988 was hij medeverantwoordelijk voor het binnenhalen van de Europa Cup I.

In zijn laatste achttien wedstrijden in de Eredivisie kwam PSV telkens tot minimaal één treffer.

Feyenoord heeft na PSV (171) de minste doelpogingen tegen (180) in de Eredivisie. Maar de Rotterdammers incasseerden 31 treffers met als resultaat dat 17,22 procent van de kansen tegen een goal oplevert.

PSV maakte tot nu toe 32 goals meer dan tegenstander Feyenoord (77 om 45). De ploeg van trainer Dick Advocaat scoort het vaakst in de competitie en heeft tevens de meest efficiënte aanval (twintig procent van de kansen is een doelpunt: 77 goals op 390 doelpogingen). <br /><br /> NOOT: Alle stats hebben betrekking op reguliere Eredivisiewedstrijden

Samenstelling: Willem van Beeren & Ramon Min
Klik hier voor de actuele stand in de Eredivisie.

<br /><br />

Bekijk hier al onze video's