Feyenoord in Zwolle geveld door verhuurde Fernandez

Feyenoord heeft de eerste wedstrijd van het seizoen verloren. Nota bene door toedoen van Guyon Fernandez moesten de Rotterdammers in de blessuretijd een nederlaag slikken bij PEC Zwolle (2-1).

Op bezoek bij PEC had Feyenoord-trainer Ronald Koeman twee verrassingen in zijn basiself. Joris Mathijsen en Tonny Vilhena, vorig seizoen twee vaste waarden van het team, begonnen op de bank. Hierdoor werd Bruno Martins Indi de centrale verdediger naast Stefan de Vrij, startte Miquel Nelom als linksback en begon Ruud Vormer op het middenveld.

Feyenoord was in de eerste helft weliswaar sterker, maar echt gevaarlijk werden de Rotterdammers niet. Bij PEC Zwolle moest trainer Ron Jans al gauw wisselen. Doelman Diederik Boer, die de gehele voorbereiding al niet fit was, moest zich al na zestien minuten laten vervangen door Kevin Begois.

De grootste kans van de eerste helft was voor Zwolle. Maikel van der Werff zag zijn harde vrije trap gestopt worden door Erwin Mulder. Na rust zakte Feyenoord steeds meer weg, terwijl PEC Zwolle steeds frivoler ging voetballen. Spelers als Kamohelo Mokotjo (ex-Feyenoord), Youness Mokhtar en Mustafa Saymak speelden een uitstekende wedstrijd.

Het was dan ook in de lijn der verwachtingen dat PEC Zwolle het net zou gaan vinden. Vlak voor de inbreng van Tonny Vilhena en Wesley Verhoek werd Martins Indi na ruim een uur uitgekapt door Jesper Drost. De middenvelder legde de voorzet panklaar op het hoofd van Mateusz Klich, die Mulder kansloos liet (1-0).

GelijkmakerWaar het aannemelijk was dat Feyenoord vol op de aanval ging spelen, viel dat in de praktijk erg tegen. Graziano Pellè kreeg nauwelijks ballen en doelman Begois werd bijna niet getest door de Rotterdammers. Tot vier minuten voor tijd, toen Ruben Schaken de gelijkmaker binnen kopte.

De vleugelaanvaller stond precies op de goede plek toen een schot van De Vrij via het hoofd van Schaken in het net verdween. Daarmee leek Feyenoord een zwaarbevochten punt uit het vuur te slepen. Totdat Guyon Fernandez opstond. De aanvaller vertrok deze zomer bij Feyenoord, streek neer bij PEC Zwolle en groeide direct uit tot de held van zijn nieuwe club.

De aanvaller ging in de blessuretijd op avontuur, kapte oud-ploeggenoot Martins Indi uit en schoof de bal buiten de zestien langs doelman Mulder. Het IJsseldelta Stadion stond op zijn kop en Fernandez heeft direct zijn visitekaartje afgegeven, nota bene tegen zijn oude club.