Feyenoord besluit seizoen met sportieve revanche op NEC

Feyenoord heeft het seizoen afgesloten met een thuiszege op NEC: 1-0. Door een doelpunt van Dirk Kuijt, die zijn aflopende contract nog niet heeft verlengd, liepen de Nijmegenaren de play-offs om Europees voetbal mis. Voor de ploeg van trainer Giovanni van Bronckhorst was daarmee sprake van sportieve revanche.

De serie van zeven Eredivisie-nederlagen waardoor Feyenoord al vroeg in het seizoen afhaakte voor de titelstrijd, begon eind vorig jaar met het 3-1 verlies op bezoek bij NEC. Hoewel de derde plaats vorige week al binnen was, wilden de Rotterdammers ook de laatste thuiswedstrijd daarom absoluut winnen. Daar was in het eerste half uur echter weinig van te merken. Pas toen een voorzet van Eljero Elia via Janio Bikel bovenop de lat belandde, kwam de wedstrijd tot leven.

Totdat Elia in de vijftigste minuut werd gewisseld wegens een blessure, was de matchwinner tijdens de KNVB-bekerfinale de gevaarlijkste man aan Feyenoord-kant. De grootste kansen waren echter voor Bilal Basaçikoglu, die zowel voor als na rust verzuimde de bal af te leggen op Dirk Kuijt (foto). In plaats daarvan besloot de aan de buitenspelval ontsnapte rechtsbuiten zelf te schieten, tot ergernis van zijn captain en de opnieuw uitverkochte Kuip.

Het doelpunt van Kuijt, bij afwezigheid van de geschorste Michiel Kramer de diepste spits, kwam er in de 55ste minuut alsnog toen hij zelf afging op Brad Jones en de NEC-doelman omspeelde. Tien minuten later had de 35-jarige captain ook zijn 24ste officiële treffer kunnen maken, maar hij miste het doel na een voorzet van Jens Toornstra. Omdat Eric Botteghin nog op de paal kopte, klonk er vanaf de tribunes alleen nog gejuich door de gelijkmaker van De Graafschap tegen Ajax.

Ook in het vak van de bezoekers bleef het stil. NEC had bij een zege nog kans gemaakt op een ticket voor de play-offs, maar kreeg maar één goede mogelijkheid. Kenneth Vermeer redde knap op een volley van Christian Santos. De ploeg van de naar FC Groningen vertrekkende trainer Ernest Faber is dus uitgespeeld en eindigt als tiende. Ook het seizoen van Feyenoord, waar Jari Schuurman als invaller debuteerde, is met het directe ticket voor de Europa League klaar.