Fenomeen Martínez brengt De Boer terug naar eerste plek

Frank de Boer heeft met Josef Martínez een waanzinnige doelpuntenmaker in zijn selectie zitten bij Atlanta United. De spits scoorde zondagavond voor de tiende wedstrijd op rij en staat met zijn ploeg weer bovenaan in de Eastern Conference van de Major League Soccer.

Atlanta United
2 - 1
New York City

Martínez was vorig seizoen al goed voor 31 doelpunten in de MLS en had daarmee een enorm aandeel in de landstitel die Atlanta binnenhaalde. De verwachting was dat hij de stap naar Europa zou maken, maar tot de vreugde van De Boer bleef Martínez de kampioen trouw. Ook dit voetbaljaar heeft hij zijn vizier weer op scherp staan en zondagavond schreef hij MLS-geschiedenis.

Atlanta startte furieus aan de thuiswedstrijd tegen New York City FC, de nummer drie van de ranglijst, en Martínez kreeg al in de openingsfase twee grote kansen. Die wist hij echter nog niet te verzilveren. Een doelpunt van Miles Robinson werd vanwege een duwfout afgekeurd, maar kort voor rust kon De Boer alsnog juichen. Martínez kopte raak uit een voorzet van Julian Gressel en scoorde zo voor de tiende competitiewedstrijd op rij. In de Amerikaanse competitie gebeurde het nog niet eerder dat een speler daarin slaagde.

Een ruim kwartier in de tweede helft maakte Martínez ook zijn tweede, en zijn vijftiende goal uit de laatste tien wedstrijden. Atlanta's recordaankoop Pity Martínez verdiende een penalty en smeekte zijn naamgenoot of hij deze zelf mocht nemen. Josef Martínez is echter druk bezig om topscorer van de MLS te worden en liet dat niet gebeuren. Na zijn kenmerkende aanloop schoot de Venezolaan zijn twintigste van het seizoen binnen.

Martínez maakte dit seizoen nog geen hattrick en hoopte daar tegen New York City FC verandering in te kunnen brengen. De goaltjesdief liet echter een grote kans op zijn derde van de avond liggen en blijft daardoor op de topscorerslijst twee treffers achter Carlos Vela van Los Angeles FC staan. Tien minuten voor tijd werd de wedstrijd opeens weer spannend, toen Héber de 2-1 binnenschoot.

Atlanta moest bij de les blijven, maar gaf zijn voorsprong niet uit handen. Wat nog opviel in de blessuretijd was een merkwaardige misser van de arbitrage: Pity had duidelijk nog een strafschop moeten krijgen, maar er werd niet gefloten en vreemd genoeg greep de VAR niet in. De Boer zal er niet te lang bij stilstaan: zijn Atlanta is nu weer koploper in de Eastern Conference van de MLS, met hetzelfde puntaantal als Philadelphia Union. Deze ploeg heeft geen Martínez en dús een minder doelsaldo.