Fellaini: van hoongelach naar staande ovatie in derby

Reacties

De wederopstanding van Marouane Fellaini (27). Het is een van de opmerkelijke verhalen die dit seizoen bij het Manchester United van manager Louis van Gaal geschreven worden. Waar de coach de Belg met weelderige haardos al voor de Manchester-derby van zondag loofde, maakte de boomlange Fellaini die woorden een dag later volledig waar.

Fellaini: van hoongelach naar staande ovatie in derby

Met de 2-1 tegen aartsrivaal Manchester City droeg Fellaini bij aan de 4-2 zege. In de 83ste minuut gunde Van Gaal hem vervolgens een publiekswissel. Een staande ovatie viel de Belg, die in 21 competitieduels vijf keer doel trof, ten deel. Daarvoor was hij ook al meerdere malen toegejuicht door het thuispubliek.

Hoon
De ongekende opleving van Fellaini is bijzonder. Vorig seizoen groeide hij als miljoenenaankoop en protegé van David Moyes juist uit tot mikpunt van hoon. De Belg kon zijn transfersom van 32,5 miljoen euro geen moment waarmaken. De Engelse recordkampioen eindigde als zevende en de trainer die hem haalde, vertrok.

Dat Fellaini als middenvelder zou uitgroeien tot cruciale speler bij het United van Van Gaal, had toen niemand verwacht. De Red Devils wonnen de laatste zes competitieduels op rij en hebben daardoor al meer punten dan vorig seizoen: 65 om 64. In plaats van de zevende stek bezet United nu de derde plaats met maar een punt achterstand op Arsenal. City is op vier punten gezet, waardoor de rentree in de Champions League de trotse club niet lijkt te kunnen ontgaan. Zaterdag wacht een nieuwe test. Dan mag de formatie van Van Gaal proberen op vijf punten van koploper Chelsea, dat nog wel een duel tegoed heeft, te komen.

Filosofie
Fellaini geniet ondertussen van zijn rol als uitblinker. 'Vorig seizoen was slecht, zowel voor mij als voor de club', doelde hij op de jaargang onder Moyes. 'Deze overwinning is heel belangrijk. Iedereen wil de derby winnen.' Volgens de Belg is het wennen aan de werkwijze van Van Gaal een van de oorzaken voor de goede resultaten van United. 'We kennen nu zijn filosofie. We weten nu precies wat hij van ons verwacht.'

Louis van Gaal bedankt Marouane Fellaini kort na de staande ovatie die hij op Old Trafford kreeg.
Louis van Gaal bedankt Marouane Fellaini kort na de staande ovatie die hij op Old Trafford kreeg.

Van Gaal was op zijn beurt opnieuw complimenteus over Fellaini. 'Hij is heel belangrijk voor de ploeg. Hij heeft dit seizoen belangrijke doelpunten op de cruciale momenten gemaakt. Vanaf de eerste dag dat ik hier ben doet hij al wat ik vraag. Hij speelt niet iedere week uitmuntend, maar nooit slecht. Die ondergrens is heel belangrijk voor een trainer. Ik ben blij voor hem.'

Ashley Young, zelf ook een van de revelaties bij United, sloot zich tot slot aan bij de rij van Fellaini-bewonderaars. 'Iedereen zal hetzelfde zeggen: hij was briljant. Ik heb het al vaker gezegd: Het is heel moeilijk om Fellli af te stoppen. Op zo'n dag als vandaag is hij simpelweg niet tegen te houden. Ik denk niet dat Yaya Touré van plan was om de hele wedstrijd achter Fellaini aan te rennen, maar hij moest wel. Als Fellaini in het zestienmetergebied komt, is de kans op een goal heel groot. Gelukkig kon ik hem vandaag bedienen', besloot hij over zijn assist bij de goal van de Belg.

Ashley Young en Marouane Fellaini vieren de 2-1. 'Op zo'n dag als vandaag is hij simpelweg niet tegen te houden', zo oordeelde Young over zijn ploeggenoot na de derbyzege.
Ashley Young en Marouane Fellaini vieren de 2-1. 'Op zo'n dag als vandaag is hij simpelweg niet tegen te houden', zo oordeelde Young over zijn ploeggenoot na de derbyzege.
Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen
Praat mee

Om mee te kunnen praten, moet je ingelogd zijn met je VI-account.

Reacties worden op dit moment geladen.