Feestvarken Ramos: 'Duel met Oranje is onvergetelijk'

De gewonnen WK-finale in 2010 ten koste van Nederland is een van de mooiste herinneringen die Sergio Ramos heeft als international tot nu toe. De Spaanse verdediger van Real Madrid speelt vrijdag tegen Finland zijn honderdste interland.

Feestvarken Ramos: 'Duel met Oranje is onvergetelijk'

Ramos debuteerde in maart 2005 voor de nationale ploeg tegen China (3-0). 'De eerste wedstrijd zal ik me altijd blijven herinneren; ik droomde er als kind al van voor Spanje te spelen', aldus Ramos in gesprek met de Spaanse krant AS.

Toch is er iets dat hij nog meer koestert: de gewonnen WK-finale in 2010, ten koste van Nederland (1-0 na verlenging, foto onder met Dirk Kuijt) en de daaropvolgende Europese titel in 2012 (Italië ging roemloos met 4-0 ten onder), die de hegemonie na de EK-winst van 2008 (Duitsland werd met 1-0 verslagen) bevestigde.

'Ik heb het geluk gehad de mooiste periode in de geschiedenis van de Spaanse ploeg mee te maken, vooral de gewonnen finales zijn onvergetelijk.' De behaalde wereldtitel in Zuid-Afrika was de eerste voor Spanje. SpanningEenheid en nederigheid is de sleutel tot dat succes geweest, weet Ramos. Van eventuele spanningen tussen Barcelona- en Real-spelers in de selectie wil hij niets weten. Niet meer, althans. In de aanloop naar het EK van vorige zomer was dat anders.

'Er was op een gegeven moment wel spanning. We speelden met onze clubs om het landskampioenschap en waren nog actief in het bekertoernooi en de Champions League. Het waren veel wedstrijden in korte tijd, ook tegen elkaar.'

Een volgende titel ligt niet bepaald voor het oprapen, weet de verdediger. 'We hebben lang geknokt en op ons moment gewacht. Als het een obsessie wordt die te verdedigen, kan het alleen maar verkeerd gaan', aldus Ramos, die vrijdag als jongste speler ooit van Spanje de grens van honderd interlands slecht en bovendien aanvoerder is bij afwezigheid van Iker Casillas.

Zeven landgenoten hebben meer ervaring bij Spanje dan Ramos. Van hen zijn er nog vijf actief als international: Iker Casillas (142), Xavi (119), Xabi Alonso (106), Fernando Torres (101) en Carles Puyol (100). Andoni Zubizarreta (126) is gestopt en Raúl (102) komt niet meer uit voor het nationale elftal.

Als Ramos vrijdag speelt, komt hij op gelijke hoogte met Puyol die vanwege een knieblessure verstek moet laten gaan. Ook Xavi (hamstring) is er tegen Finland nog niet bij. In tegenstelling tot Puyol is Xavi vermoedelijk wel weer fit voor het duel met Frankrijk dinsdag.

KaartenIn de tot nog toe 99 wedstrijden voor Spanje kreeg centrumverdediger Ramos nog geen enkele rode kaart. Wie zijn reputatie bij Real Madrid kent, kijkt daar misschien van op. In dienst van De Koninklijke verzamelde hij sinds zijn komst van Sevilla in 2005 al zestien rode kaarten, gemiddeld twee per seizoen.

Het duel met Finland begint om 20.45 uur in Gijón. De Finnen hebben een punt uit twee wedstrijden. Spanje heeft er net als Frankrijk zeven uit drie duels. <br />

Alle gebruikte foto's op VI.nl zijn afkomstig van VI Images.

Bekijk hier al onze video's
Gerelateerde artikelen